0

Т ежка мъка падна не само в сърцата на театроманите, но и на всички, които познаваха и обичаха отишлия си във вторник последен от великите ни комици - Славчо Пеев. Той отлетя на небето в съня си, броени дни, преди да навърши 85 години.

ЧЕРНА ВЕСТ: Напусна ни велик български артист! (СНИМКИ)

Остават обаче като ярки звезди неговите роли и думи, казани от сцената и екрана, споделени в компания или публикувани в медиите. Помнят се и ярките му интервюта, дадени приживе за "Телеграф".

Само Хамлет не изигра

„Аз съм си мечтал всичко. И в 99 на сто се е сбъднало. Само Хамлет не съм изиграл, но вече е късно. Ако някой напише Хамлет на моите години, ще го изиграя“, сподели Славчо Пеев в едно от интервютата си за „Телеграф“.

Ето и една от незабравимите му истории от театралните турнета: „Ние най-отдолу почти от Огнена земя летяхме и кацнахме в Никарагуа. И четвърти ден не излитаме, защото самолетите пълни с ранени войници. Тогава беше война.

И какво става - на сутринта се чука на вратата и аз питам кой е. Калоянчев вика: „Аз съм, аз съм, отвори“. Аз го питам - Кала, какво става, пет часът сутринта е. А ние трябва в осем да станем, в десет да тръгнем за летището.

Той си показва часовника, гледа го и се обръща към мен и казва: „Борбата продължава“, от Крум Кюлявков. И това стана голям лаф“.

Сатиричният театър на гастрол в Куба и Никарагуа

 Сатиричният театър на гастрол в Куба и Никарагуа
Архив

За своите три брака каза: „Първият ми брак е неконсумиран, защото се ожених и моят тъст ме хвана и 7 дни пихме непрекъснато. Лисвал съм чаша под масата. Той беше руснак, пиеше здраво и не се напиваше. На 7-ия ден избягах.

Извика Климент Денчев, че 20 дни не се прибирам, слага пистолет на масата и казва - с него съм убил 23 фашисти, той ще е 24-ият. Но аз не се прибрах. Разведох се. После се ожених пак - роди ми се син, а дъщеря ми е от третия брак“.

 Светлина, Славе!

„Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!“, написа в социалните мрежи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. „В неделя се чухме последно, той редовно ми се обаждаше, даже се е случвало да съм в среща и да имам по 4-5 неприети позвънявания от него

. А миналата седмица се видяхме последно - дойде на новата ни премиера. Да, трудно ходеше, но иначе си беше добре - дори тая седмица трябваше да се видим да обсъдим идеите му каква българска драматургия да поставим в театъра. Синът му каза, че вчера не се е чувствал добре и си е лежал в леглото, та е отишъл да го види“, разказа пред „Телеграф“ Сърменов.

Двамата са имали идея да отбележат 85-ия му юбилей със спектакъл в Сатирата на 4 април, както и да се включи в наградите „Златен Кукерикон“ на 7 април.

„Сега точно мислим какво точно да кажем за него на церемонията. Иначе поклонението ще е в четвъртък, все пак роднините му от чужбина трябва да се приберат“, добави още актьорът. „Дълбок поклон! Аплодисменти“, написа във Фейсбук бившата му съпруга Светла Дионисиева от Лондон.

Обич за човека и актьора

"...Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година... По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние - знаех колко важно е да не го заразим! Тази снимка е отпреди няколко месеца, когато заедно пихме кафе... и се чухме преди дни да пием пак... Следващият спектакъл на „Да, господин премиер“ на Открита сцена "Сълза и смях" ще е посветен на него! Ще ми липсваш, доайене на Сатирата!

Големите комици в един кадър - с Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Никола Анастасов

 Големите комици в един кадър - с Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Никола Анастасов
Архив

Лек път към небесния театър, Славчо Пеев“, сподели Мариан Бачев. „Мил, Славчо… идея нямаш колко те обичах! Колко ми бяха приятни разговорите с теб. Лети! Да не беше почвала тая година“, изплака Мартин Гяуров. „Благодаря ти, Славе! За усмивката, обичта и доверието!“, добави Деляна Хаджиянкова.

„Ще запазя спомена за таланта и приятелството, което ми даде“, каза и Албена Михова. Люба Пашова пък написа: „Човекът, с когото всеки ден го псувахме тоя живот и толкова много му се радвахме в същото време… Славчо, който ги изпрати всичките и остана последен… Обичам те! Обичам те! Обичам те! Благодаря ти за последната благословия, от която толкова имах нужда! Благодаря ти за пътя! Част от душата ми си отиде с теб!“

Локо

„Последният от великото поколение… Сбогом, господин Пеев! И благодарим за усмивките, които ни подарихте - вие и Калоянчев, Парцалев, Коцев, Лолова, Мутафова, Анастасов. Цялото ви гениално поколение!!! Актьорите не се изпращат със сълзи, а с аплодисменти!!! И смятам, че Локо София трябва да кръстят една от трибуните на стадиона си с името на Славчо Пеев - всички го знаехме като запален локомотивец!!!“, напомни музикантът Венци Мицов.

Писателката Цветелина Цветкова, автор на „Лейди Гергана“, допълни: „Миличък Славчо, последния път ми каза, че съм твоето чудо. Платихме сметките, напазарувахме, разходихме се из квартала. Накрая ми каза: „Хайде остани да изядем по една тортичка в гръцката сладкарница“. А аз бързах, за нещо толкова незначително бързах, миличък Славчо. Винаги ще те търся на масичките отвън. Лети свободен, миличък Славчо. Ние ще те помним“.

70 роли в театъра и 23 филма

Светослав Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Работи в Драматичен театър „Йордан Йовков" Толбухин и в Сатиричния театър „Алеко Константинов" от 1967 г., където е директор до 1989 г.

Актьорската кариера на Славчо Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма.

Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други

"Мисия Лондон", режисьор Димитър Митовски, с Юлиан Вергов и Орлин Горанов

 "Мисия Лондон", режисьор Димитър Митовски, с Юлиан Вергов и Орлин Горанов
Архив

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър.

"Сако от велур" по Станислав Стратиев с Георги Калоянчев

 "Сако от велур" по Станислав Стратиев с Георги Калоянчев
Архив

В наши дни, от живите ни класици драматурзи, Пеев е поставял в Сатирата и Христо Бойчев с пиесата му "Онова нещо", където освен режисьор е и актьор.

Славчо Пеев в пиесата "Онова нещо" от Христо Бойчев

 Славчо Пеев в пиесата "Онова нещо" от Христо Бойчев
Сатиричен театър

 Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис. За своя цялостен принос в хумора и сатирата на 1 април 2018 г. бе удостоен с голямата награда на името на Георги Калоянчев - „Кукерикон“.

Сбогуването

Последна почит пред великия български комик Светослав Пеев ще бъде поднесена на 29 февруари, четвъртък, от 11:00 часа в Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Поклон!