0

П римата на Пирин Фолк Вили Рай пази рокля на Лили Иванова отпреди 45 г., разкри самата тя пред „Телеграф“.

Още като студентка младата певица става вокалистка в групата на най-популярната ни музикална звезда и попива всичко от нея, за да може след толкова години и тя да бъде с нейния статут в авторската фолклорна песен с хитове като „Златно време“, „Мелнишка убава мома“, „Македонско оро“, „Ех, да ми е“, „Сама гора“ и много други.

Тя признава, че животът й тотално се е променил, след поканата на Лили да се присъедини към нейния оркестър. „Вече работех и учех и се готвех за голямото турне в бившия Съветски съюз. Голямата школа на истинския професионален мой живот започна с концерти почти всеки ден. С голямата прима всичко до перфекция беше важно - от пеенето, до килограмите, дрехите, точността, реквизита и уважението към колеги и публика. Всичко, което можех да правя, свързано със сцената, можех да уча от извора“, признава днес Вили. Тя отваря кутията със спомени от съвместната им работа и разказва: „Колко бях впечатлена от нейното модерно огледало, което по подобие на днешните увеличителни за грим тя поставяше 2 часа преди да пеем, в гримьорната. Всичко блестеше от чистота.

Сама се гримираше – първите мои сценични мигли ми подари тя! Моите сценични дрехи си купувах от нея, много от тях ми подаряваше. На сцената тя решаваше с какво е най-добре да пея. До днес пазя нейна рокля, с която, може би преди да се разделим, пеех. Скоро видях стара плоча, на която е с нея. Много мил спомен за мен е тя. И винаги с много голямо уважение говоря за нея. Не виждам нищо атрактивно в лошото поведение към нейните години. Тя просто пее и знае как и кога, и знае толкова много за пеенето и работата, която певецът трябва знае, че ми е чудно, когато някой иска да я нарани. Не знам защо хората мислят, че старостта е нещо, за което артистът трябва да се извинява едва ли не... Особено когато е лудо активен. Звездите светят, докато да живи“.

Докато е вокалистка на Лили, Вили се запознава с първия си съпруг – голямата югославска фолкзвезда Зоран Милевоевич. След като печели овациите на „Златният Орфей“ ’74 с хита „Ела, душо моя“, Концертна дирекция решава да го събере с нашата прима за общо турне. Така от рецитал на рецитал любовта между него и младата българка пламва. „За разлика от Лили Зоран, Бог да го прости, беше много по-земен и не излъчваше този лукс, който като истинска звезда умее да носи в България само Лили!

Празниците и рождените ни дни, докато живеехме със Зоран, обикновено бяха по хотелите и на турнетата, в които пеех и аз. Зоран си отиде и дума за него не чух. Някъде някога бил. Точка! А когато си спомня, че полиция го пазеше от феновете... че се покланя пред многохилядната публика години наред. Звездата, когато падне някаква димна следа, остава в нас! Абе, все до звездите.... слава на Бога, че когато останах далеко от тях, намерих лъч, откъдето и аз да светна малко, ха-ха“, споделя певицата.

Сватбата на Вили и Зоран е в далечната 1978 г. А ето и какво си спомня булката след толкова време: „Лично Людмила Живкова, като министър на културата, ни подписа като разрешено да сключим брак със Зоран в България! 5 февруари, само 3 дни след рождения ми ден. Чакахме дълго този ден. Даже можеше и да не разрешат сърбин и българка да се бракосъчетаят. Доста труден казус за тогавашната ни политика. Пътувахме и пеехме на 2-ри в София окръг и се празнуваше дълго. Живеехме в хотел „България“ и като разбрахме, че можем да се оженим на 5 февруари, с връзки набързо преди концерта ни в София подписахме в моето Етрополе. Групата на Чалашканов, който ни стана и кум, и беше перманентно пиян на концертите, обаче бяха препълнени и всички билети предварително продадени. А клюката, че Зоран - сръбската звездата, се жени за българка, разочарова много негови фенки. Нямахме почивен ден, пяхме и на сватбата си, и на рождения ми ден, всичко се случваше по време на работа“.

След това Вили Рай се омъжва за още един сърбин музикант, заради когото известно време носи неговата фамилия Йекнич, а от почти десетилетие певицата е щастлива с третия си съпруг – англичанина Клиф Портлок.

„Моето първо пътуване, преди да се оженим, беше по повод на рожден ден на най-големия му приятел в Борманд - град на океана в Англия! Обади ми се, че ще ме чака на терминал 5, скъпа авиолиния на Бритиш еруей, купил ми билет, а поводът е празничен и е време да ме запознае с приятелите си, с които от години играе голф. Така че аз, като една българска бъдеща негова съпруга, се почувствах развълнувана и влязох във филма колко е важно как ще изглеждам и как, като не мога да говоря добре английски, ще се представя, боже мой, пред английските лордове, ха-ха, едва ли не. Та като се купи едно ново черно палто на Филип Плейн, та като се затръшках, че има истинска кожена яка и че това няма да направи добро впечатление.... та като се купиха страхотните ботуши от изискан велур на Пачоти над коляното... беше зимата! Та малката черна рокля с малкия метален акцент... чорапи на малки точки да разбия черното“, започва колоритния си разказ звездата. Любимият я посрещнал с голям букет от любимите й сини цветя и след чаша лате се упътили към хотела на 200 г. в провинциално градче, недалеч от Лондон, с типичните английски къщи и китни дворчета.

„Тъкмо се настанихме и към 16 часа на цялата романтика заби някаква рок банда точно под леглото ни, едва не ни спряха сърцата от силните барабани! Та слязохме да послушаме, а голямото парти беше на другия ден“, продължава тя. Купонът бил в нещо като кръчма с билярдна маса в средата като в мазето на сина й. „Мъжете по маратонки и тениски, жените с рокли на цветчета, а аз с велурени ботуши над коляното, с изисканата малка черна рокля и палтото с претеснителната ми красива кожена яка, се почувствах като пълнена пуйка за Коледа! Всички бяха очаровани от Клиф и неговата млада българска дама и се поздравяваха с нас. Не им пукаше как съм се докарала! За тях всеки си е такъв какъвто си иска, чак пък толкова, а аз не се чувствах в кожата си, защото май съм си дала сама голямо значение на себе си и на всичко това, което се празнува! Някакви комплекси намерих къде да избивам май! Чаках да си тръгнем и да ми олекне от глупостта на моята напъната суета, която не е в стила ми по принцип. Но видях и своята лоша черта - винаги да надценявам ситуацията и другите хора да са толкова важни. Разбрах, че няма по-силно нещо в живота от това да се обичаш и да си искрено свой! Да вярваш в себе си и да приличаш на себе си! Да искаш да се чувстваш добре, да не надценяваш ситуациите и хората! Да ги уважаваш такива, каквито са, ако това ти изнася, и да не критикуваш различните от теб! Просто да си свободен човек и характерен с това, което си. В това отношение с Клиф имам точно този вид свобода. Та този рожден ден на измислената ми суета обърна живота ми и до ден днешен, когато виждам тези хора, се сещам за скъпата ми кожена яка... и се усмихвам със спомена си. Човек се учи и надгражда, докато е жив, той пораства всяка година и празнува свободата на живота си“, разказва Виолета.

Тази година тя отпразнува юбилея си в дома си в Етрополе с рокля на цветчета с най-близките си на масата. „Клиф направи телешко, а аз портокалова торта по нова рецепта. Бих искала да кажа едно наздраве на всички празнуващи живота си от мен, Вили Рай“, завършва чаровницата.

Любимка на Чмихова с Мая Нешкова и Кеми

Вили Рай е завършила Консерваторията в класа на изпълнителката на първия естраден хит „Синьото елече“. „Моята Ирина Чмихова винаги казваше, че трите различно добри са в нейния клас - посочваше мен и Мая Нешкова като силови певици, и Камелия Тодорова като джаз! По-късно атрактивната Катя и Здравко, които още като студенти бяха гаджета, изпъкнаха и като дует, от което нашата естрада имаше нужда от дълго време и те го доказаха“, споделя певицата. За студентските си години си спомня, че парите никога не са стигали за нищо. „Да учиш модерна музика и да си от провинцията, да си модерна с модерен вкус и да си на квартира сред леко снобски настроените софиянци, не беше леко. Слава на Бога, че пеех яко и нищо друго не беше важно за мен до зимата. Няма да забравя красивите си летни няколко рокли и италианските си сандали от бала – бях атрактивна уж само до есента. Умеех в хипи модата да създавам свой стил от разни бабини ризи и дълги поли от кенар - тогава това беше актуално. Шиех сама торбите си от старите толкова модерни дънки, които изобщо не беше лесно да си ги купиш“, казва певицата.