0

Г алерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложбата Pop Art с ексклузивното участие на художника Евгени Йонов. Включени са творби на световни майстори, творили в течението попарт: Анди Уорхол, Рупърт Смит, Джим Дайн, Робърт Марс и др. Евгени Йонов е ексклузивният представител на българския попарт.

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя изложбата Pop Art с ексклузивното участие на художника Евгени Йонов. Включени са творби на световни майстори, творили в течението попарт: Анди Уорхол, Рупърт Смит, Джим Дайн, Робърт Марс и др. Евгени Йонов е ексклузивният представител на българския попарт.

 

Официалното откриване ще се състои утре от 18.30 ч. в Салонната зала на галерията, а събитието ще продължи до 2 април с вход свободен. В екзпозицията ще бъдат представени сериграфии с образа на Мерилин Монро на Анди Уорхол, „Кока-колата“ на Робърт Марс и др.

Попарт е художествено движение, което възниква през 50-те години в Англия, след това завладява и САЩ. То често взема като свои образи и теми от масовата култура – реклама, комикси, етикети и лого на продукти.

Името на Анди Уорхол е синоним на попарта. Един от най-популярните и влиятелни артисти от втората половина на XX в., той става известен с ексцентричните си мастилени рисунки в небрежен стил и на петна. Рисува пари, храна, женски обувки, известни личности (Елвис, Мерилин, Лайза Минели, Лиз Тейлър и др.). За него тези предмети и хора олицетворяват американските културни ценности. Уорхол става легенда още преди ранната си неочаквана си смърт през 1987 г. За последните 20 години той е на второ място в класацията за най-активно и скъпо продаван автор от XX в. след Пикасо.

Изкуството на Робърт Марс е вдъхновено от американската поп култура от 60-те. В работите си използва техниката на напластяване на цветовете в смесица с много фино колажиран печат. Индустраилният и графичният дизайн, архитектурата, неоновата култура и всички икони от средата на ХХ в. играят важна роля в работата му.

Джим Дайн е американски художник, чието творчество обхваща повече от 60 години. Работата на Дайн включва живопис, рисунка, щампи, скулптура и фотография. През последните години се увеличава и поетичното му творчество както в публикации, така и в четения на живо.