0

За осигуряване на охраната на изборните секции във Варна и областта са ангажирани 669 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието през изборния ден. Той започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщиха от ОД на МВР - Варна. Към 7:30 часа всички секционни помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. Няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОД на МВР – Варна ще издават и в изборния ден удостоверения на граждани с откраднати, изгубени или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас.

От полицията напомниха, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и граждани, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората. Всички секции на територията на Варна и областта са започнали работа без проблеми, потвърди и председателят на РИК – Варна, Велин Жеков. На някои места в началото на деня са липсвали закъснели членове на комисии, но въпреки това секциите имат кворум и провеждат гласуване.

Общият брой на избирателите във Варна и региона е 409 279 души, уточни Жеков. Комисиите са 639, като четири от тях са подвижни. От началото на изборния ден, както и в деня за размисъл към РИК - Варна не са постъпвали сигнали за нарушения. Председателят на комисията припомни също, че е имало сигнал за агитация на чужд език във варненския район „Аспарухово“. Той е постъпил по време на предизборната кампания и по случая вече е съставен акт за административно нарушение, който е предаден на Областния управител. В Областна дирекция на МВР - Варна са открити и работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали за нарушения на изборния процес. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес на телефон 112 или на 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323. Жалби могат да се изпращат и по електронен път на varna@mvr.bg.