0

 

 

Делото за източването на КТБ ще влезе в съда до лятото, съобщи на пресконференция шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който е един от прокурорите по него. „Имаме амбиция преди началото на лятната ваканция, прави се всичко възможно, но това не е математика. Обвиненията само са 5000 страници, обвинителният акт с тях е поне два пъти – 10 000 страници. Как се пишат 10 000 страници. 18 са обвиняемите, над 20 са адвокатите. Всеки иска лично да се запознае с материали и да чете подробно всичко, водят си записки, имат искания за копиране на доказателства, стремим се да им гарантираме напълно правата“, обясни Гешев.

По отношение на

делото за екстрадиция, което се води в Сърбия срещу забегналия банкер

Цветан Василев говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че прокуратурата няма отговор от сръбските власти. „Не само сега няма отговор, нямаме комуникация със сръбските власти през целия период на екстрадицията. За мен това е единственият такъв случай да няма отговор. За мен това е странно, показателно“, коментира Гешев. Той допълни и че след писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до европейски структури за бавенето на делото в Сърбия също няма никакъв отговор.

Спецпрокуратурата вчера отчете, че през 2016 г. обвинителите са работили по 667 преписки, 654 от които новообразувани. „Двойно се е увеличил броят на преписките“, каза заместничката на Гешев Детелина Йотова.

Спецпрокурорите са наблюдавали 554 досъдебни производства,

232 от които новообразувани. 528 са разследванията на организирани престъпни групи. През миналата година 1135 са били исканията за прилагане на СРС по досъдебни производства, отчита още спецпрокуратурата.

„Спецсъдът има само 4 зали, не може да се очаква бързо правосъдие, в някои дни има 19-20 заседания на ден, а прокурорите работят по 3-4-ма в един кабинет. Както каза наскоро ръководителят на антикорупционната прокуратура в Румъния то като да хванеш с въдица слон, българският еквивалент , който употреби днес главният прокурор – с трици маймуни да се ловят. Кадрово спецпрокуратурата продължава да не е обезпечена. Не можеш да очакваш нещо невероятно без да създадеш условия“, каза Гешев. Той благодари все пак на прокурорската колегия във ВСС, която преди дни разкри два щата за прокурори и осигури още два кабинета и една зала.

По разследването на нарушения във Фонда за лечение на деца преди 20 дни е започнало предявяване на материалите и след това прокурорът ще реши дали да го внесе в съда. „Съмнявам се да го прекрати, но решението е само негово, аз съм административен ръководител. Обвиненията са 400-500 страници, няма промяна в кръга на обвиняемите“, добави Гешев.