0

А ко в ежедневното меню на семейството ви влиза киселото мляко, вероятно вече сте разбрали, че е най-здравословно и финансово изгодно сами да си го приготвите – като купите прясно мляко от производител (може да намерите на всеки пазар) и след сваряване го подквасите по определена, съвсем елементарна технология. Само така може да се сдобиете и с домашно масло, подробно дават указания от kaksepravibg.com

Сварява

Ето и технологията. Купуваме си мляко от фермер, не пастьоризирано от магазина. Млякото се сварява. Добре е да се остави да престои един ден в хладилника в широка тенджера. След това с решетъчна лъжица се събира горният слой (каймак) и се слага в пластмасова кутия или друг съд с капак. Ако млякото не е голямо количество, то и суровината няма да е много, затова е добре да се събере от няколко дни, като през това време кутията с каймака престоява в камерата на хладилника и междувременно се допълва. Когато се събере достатъчно каймак (може по-малко, може и повече), идва ред на маслото. Има няколко начина за разбиване.

Лесно и бързо

Размразеният каймак се изсипва в каната на робота. Работи се с ножа. Налива се студена вода, да покрие сметаната. Включва се уредът и след 3 минути по стените на каната започва да се отделя маслото, а на дъното остава водата, примесена с мляко. След още 2 минути е напълно готово. Събират се всички по-големи и по-малки частици на топка и се прехвърля в купа със студена вода. Измива се с няколко води, като през това време се размачква и изстисква с лъжицата или дори с ръка, докато напълно се измие от млякото и водата излезе максимално от маслото.

Цедка

Може да се остави и в цедка за известно време. Престоява един ден в хладилника в отворен съд, за да се изпари още от водата. Съхранява се и се употребява като всяко друго масло. Ако е по-голямо количество, може да се раздели на малки парчета в кутийки и да се прибере във фризера.

ІІ вариант: Разбиване с миксер – лесно, но бавно.

Дълбока купа

Размразеният каймак се изсипва в дълбока купа. След това се работи по абсолютно същия начин, като описания във вариант І, но с бъркалките на миксера за разбиване на яйца. Тук трябва да се помисли за обезопасяване и предотвратяване на пръскането от съда. Маслото започва да се отделя от водата след 15-20 минути, а разбиването се спира на няколко пъти, може да се добави и още вода.

Избиваме в буркан за компот

Най-близкият вариант до този, който някога са практикували нашите предци, когато са избивали масло в бучка, е приготвянето му в буркан за компот. Този начин обаче е по-бавен. В този случай размразеният каймак, който сме събирали, се изсипва в буркан с винт, например 720 мл. Налива се вода, затваря се плътно и се разклаща силно и дълго по подобие на барманите, когато правят коктейли с шейкър. Когато маслото се отдели по стените на буркана, се процедира по познатия начин. Продължителността на процеса варира, като зависи от вашата сила и упоритост.

След всичко описано дотук може да се направи извод, че времето и средствата за получаването на домашно масло са минимални, а крайният резултат – незаменим, убедени са авторите.