0

В секи трети домат, чушка и краставици са за износ. Това сочи справката, която по искане на „Телеграф“ Министерство на земеделието и храните изготви за засадени площи, добиви и износ на пресни зеленчуци в последните три години за средата на август. Според агростатистиката през 2023 г. общият износ на пресни зеленчуци от България възлиза на 39,2 хил. тона, което е с 2% повече в сравнение с предходната година. Предварителните данни за първите пет месеца на 2024 г. сочат намаление на експорта на пресни зеленчуци с 14,1% годишно, до 16,4 хил. тона. Това обаче не е толкова показателно за цялата 2024 г., тъй като не обхваща периода на масово предлагане на български зеленчуци от открити площи, който продължава до късна есен, сочат анализаторите.

Германия

Това в някаква степен обяснява липсата на български домати по това време на годината на щандовете, които са запълнени с домати от Полша. Много от българските зеленчукопроизводители им е по-изгодно да продадат най-високото си качество зеленчуци на по-изгодни цени в страни с по-висок стандарт от този в България.

Статистиката показва, че традиционно най-значителни са изнесените количества домати, краставици, корнишони и сладък пипер. Износът на пресни зеленчуци е насочен почти изцяло за страни от Европейския съюз (където над 98% от цялото количество, реализирано извън страната през 2023 г. и над 99% от това през първите пет месеца на 2024 г., е за държави от и на ЕС). Основни дестинации са Полша, Румъния и Германия, следвани от Унгария, Гърция, Чехия, Хърватия и др. Конкретно при сладкия пипер най-значителен е експортът за Германия и Румъния, а при доматите – за Полша, Румъния и Унгария.

Ниви

Друг любопитен факт показва, че нивите с домати и пипер драстично са намалели тази година, докато бостаните с дини и пъпеши почти двойно са увеличили площите си, става ясно от справката към 15.08.2024 г. и 2023 г. Засадените бостани с дини са почти двойно повече, в сравнение с 2023 г., като от  3653 ха те са стигнали числото 5344 ха. За сметка на това доматите са намели от 2149 ха (23 г.) на  1961 ха за тази година.

Вода

Основната причина за това е сушата и повечето от земеделските производители предпочитат да засадят дини, които нямат нужда от такова поливане, както домати и пипер, коментира производител на домати в района на Монтанско. Подобна е тенденцията и с пъпешите, чиито площи са скочили от 2867 ха миналата година на 3215 ха този сезон. Коментарът на отдел Агростатистика е, че при сравнението на резултатите за двете години се вижда, че има значителен ръст при площите, засети с дини и пъпеши, докато площите с домати и пипер са по-малко, а при краставиците почти няма промяна. Според данните няма съществена разлика по отношение на краставици и корнишони, като през 2024 г. са засадени 397 ха, а миналата година те са били 378 ха.

Печени чушки обичат и в Германия.

 Печени чушки обичат и в Германия.
авторът

Феномен

В средата на август реколтата от дини, пъпеши, домати и пипер е прибрана на 80%, съдейки от заявените площи. Въпреки сушата обаче отчетените добиви към тази дата са значително по-високи в сравнение със средата на август преди година. Според агроекспертите произведените количества дини тази година са с 57% повече, пъпешите са с 82% и домати са с 56% повече спрямо 2023 година. Намаление има при производството на краставици с 26% и на пипер с 10%. Така от по-малко площи тази година стопаните са обрали 16 755 т домати през август, при среден добив 1678 кг от дка, а миналия август са прибрали 10 561 т, среден добив 1021 кг дка. Едно от обясненията за по-високите добиви е продължителната горещина, която не позволява да се развиват бактериални болести по зеленчуците и да компрометират реколтата, смятат агрономи. Зеленчукопроизводители пък признаха, че заради климатичните промени минават на сортове, които издържат на по-продължителни жеги и липса на дъжд.

Безброй са градинарите, които отглеждат зеленчуци без субсидии.

 Безброй са градинарите, които отглеждат зеленчуци без субсидии.
авторът

Градини

Важно е да се отбележи, че посочените заявени площи и произведените количества с домати, пъпеши, дини, пипер и краставици не представляват цялата информация за това колко се произвежда в страната и на какви площи, припомнят от МЗХ. Причината е, че има зеленчукопроизводители, които не кандидатстват за директни плащания и съответно за тях няма данни върху какви площи отглеждат  своите култури, нито пък данни за обемите на производство.

Елена Кирчева е разширила площите с пипер в Каварна.

 Елена Кирчева е разширила площите с пипер в Каварна.
авторът

Една от причините повечето от стопаните да не получават подпомагане е, че не могат да отговорят на минималните условия за получаване на подкрепа, защото няма изискуемата за това площ в стопанството. Други пък не ползват земята с валидно правно основание или не се регистрират по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани – базови изисквания за кандидатстване по директни плащания.

Салатата в Унгария и Гърция я правят с наш зеленчук.

 Салатата в Унгария и Гърция я правят с наш зеленчук.
PIXABAY

Букурещ пече лютеница с пипер от Каварна

Румънци от Букурещ идват да изкупуват с бусове пипер направо от нивите в Каварна. За това разказа Елена Кирчева пред „Телеграф“. Тази година тя е разширила площите си с пипер и отглежда основно хибриди, които издържат на жегите и климатичните промени. Тя има клиенти от Букурещ от няколко години и те пристигат да пазаруват, когато чушките станат червени, обясни тя. Елена Кирчева продава пипера си и на борсата.

Падна средният добив от чушки

Средният добив от пипер е малко по-слаб от този през 2023 г. за средата на август, сочи Агростатистиката. Така например за миналата година той е бил 742 кг от дка, докато това лято е 694 кг от дка. Добивите от чушки за този август възлизат на 7010 кг, при 7711 кг. Обобщената статистика сочи, че миналата година сме произвели 52 005 тона пипер при среден добив за годината 1951 кг от дка. Тиквичките са били засадени върху 154 ха, реколтирани са 3049 тона при добив 1970 кг от дка.

Площите с краставици са се запазили от миналата година.

 Площите с краставици са се запазили от миналата година.
авторът