0

Д остатъчно е да познаваме не повече от една десета от артистичната й биография и имиджа, който винаги е искала да поддържа в своята кариера, за да сме убедени, че Азия Ардженто като лице на движението за закрила на жените от сексуален тормоз #MeToo е равносилно на това касапин да бъде избран за патрон на вегетарианците и защитниците на животните, твърди един известен италиански публицист.

Достатъчно е да познаваме не повече от една десета от артистичната й биография и имиджа, който винаги е искала да поддържа в своята кариера, за да сме убедени, че Азия Ардженто като лице на движението за закрила на жените от сексуален тормоз #MeToo е равносилно на това касапин да бъде избран за патрон на вегетарианците и защитниците на животните, твърди един известен италиански публицист.

Друг познавач, блогър, описва актрисата режисьор по следния начин година преди да избухне скандалът с прелъстения от нея непълнолетен: „Азия Ардженто продължава да провокира. Казва, че си търси сексуални партньори в Интернет-чатовете, използвайки собственото си име, без да се крие зад аватар. Само че 90% от онези, които се представяли, засичали в леглото, подтиснати от силната й индивидуалност... Щерката на режисьора Дарио Ардженто се опитва да се еманципира от произхода си като алтернативна личност. Само че онова, което й се получава, са само вариации по темата богата,

отегчена и разглезена буржоазна кучка

Животът й е непрекъснато търсене на артистична показност. Боксьорка, дарк лейди, металистка, екстремна нимфоманка, предизвикателна лесбийка или перверзен зоофил... В един от последните си филми, за да си направи по-добре ролята, напъха език между челюстите на разлигавен ротвайлер, без това изобщо да й е поискано от режисьора...“. За да има смисъл да се говори за нея – жена, която без проблеми прелита между Ню Йорк, Рим, Париж и Милано, нека да отиде в Африка, да помага в зоните на тежка хуманитарна криза и дори да заведе там баща си, за да заснеме истински филм на ужасите, съветва я блогърът. И там, вместо куче, да целуне дете със СПИН. Тогава ще покаже, че има топки, както твърди, и само тогава от предизвикателствата й ще има полза. В противен случай, да се маха от центъра на общественото вниманието с режисираната си арогантност...

Ардженто бе въвлечена в мегаскандал след разкритията на в. „Ню Йорк Таймс“, че е платила 380 000 долара, за да купи мълчанието на младия актьор Джими Бенет, който я обвини в сексуално посегателство, датиращо от 2013 г., когато той е бил едва на 17. Актрисата отрече каквато и да било плътска връзка с него, но веднага в медиите се появи опровергаващо изявленията й селфи от хотелската стая в Калифорния, където двамата са голи в леглото. Както и текстово съобщение, в което пише на приятел, че е спала с Бенет, без да подозира, че е непълнолетен. И друго, в което Джими й благодари, че я има в живота му... 22-годишният Бенет понастоящем декларира, че след (предполагаемото) претърпяно посегателство изпаднал в такава емоционална дупка, която дори застрашила кариерата му. Италианката беше сред първите жени в света на киното, дръзнали да обвинят в сексуален тормоз продуцента Харви Уайнстийн. Затова сега безобразието с нея и Бенет буквално удря шамар на движението #MeToo.

Коя е Азия? Дъщеря е на майстора на хорър филмите Дарио Ардженто и актрисата Дария Николоди. Родена е в Рим на 20 септември 1975-а. Сред по-известните заглавия, в които се е снимала, са „Сърдечни приятелки“ на Микеле Плачидо, „Спътница“ на Питър дел Монте, донесъл й награда „Давид на Донатело“ като екранна партньорка на Мишел Пиколи, „Ню Роуз Хотел“ на Абел Ферара и много още – италиански, френски, американски продукции.

От 2001 до 2007 г. Азия е обвързана сантиментално с Морган – фронтмена на италианската поп група „Блу Вертиго“. От него има дъщеря Анна Лу, която наскоро бе обвинена, че е изрисувала с графити вътрешността на автобус на градския транспорт в Рим. „Заблуждавах се, че можем да създадем истинско семейство, в което да се учим и възпитаваме взаимно. Затова бях нещастен. От притеснения отслабнах до 45 кг.

Не се хранех, тръшках се на земята

и с дни лежах на пода“, признава по-късно за депресията си бившият певец на „Блу Вертиго“, днес с успешна самостоятелна кариера. Страданието се излива в неговия албум „Песни от апартамента“ и особено в композицията Aria („Въздух“). Впрочем, Ария е истинското име на Азия. Когато тя се родила, било забранено на деца да се дават имена на държави и континенти, разказвал е баща й, затова я нарекли с 1 буква разлика.

През 2008 г. Азия Ардженто се омъжва за Микеле Чивета – режисьор на клипове от итало-американски произход, от когото има друго дете. Преди няколко години двамата се развеждат. След това ексцентричната италианка се събира с прочутия шеф-готвач Антъни Бурден, с когото остава до самоубийството му през юни.

Каква е историята с Джими Бенет? Още през 2004 г. Азия и той играят в общ филм - „Измамно нещо е сърцето“, в който момчето е в ролята на син на героинята на Ардженто. „Това, което ме свързваше с Бенет в продължение на няколко години, бе само приятелство, което приключи в момента, в който той неочаквано предяви финансови претенции към мен“, казва тя. Знаейки, че партньорът й Бурден е богат меценат, Джими поискал пари и готвачът я посъветвал да му дадат, за да не навреди на имиджа на женското движение. Средствата тя дефинира като персонална икономическа помощ от нея и Бурден за кариерата на младока, отпусната при условие, че няма повече да нарушава личното им пространство и да се намесва в живота им.

В писмо до „Ню Йорк Таймс“ младежът обяснява: „В началото не разкривах случката, защото бях решил да се справя по личен път начин с персоната, която ме нарани. Травмата се събуди отново у мен, когато самата тази особа се обяви за жертва. Боях се, че думите ми ще бъдат стигматизирани, защото съм мъж. Не мислех, че някой ще разбере какво означава да преживееш такъв тип опит като тийнейджър...“.

Селфито в леглото идва до вестника от криптиран и-мейл от неустановен източник и е датирано от 9 май 2013-а. Трима експерти са се произнесли, че документът е автентичен. В съобщения от оня период до приятелката си Рейн Дав Азия пише: „Правих секс с него, беше ми странно. Не знаех, че е непълнолетен“. И още: „Не беше изнасилване, но аз бях като парализирана.

Той легна върху мен

и ми каза, че съм негова еротична фантазия, откакто е бил 12-годишен“... Рейн Дав е модел, 27-годишна. Тя признава, че е предала съобщенията на полицията, но не и на пресата.

От своя страна Рейчъл Фокс, също актриса, бивша годеница на Бенет, го характеризира като лъжец, крадец и манипулатор, като потенциален насилник с наркомански истории зад гърба си. Тя го е обвинявала пред пазителите на реда в тормоз и заплахи. В кореспонденцията между Ардженто и Антъни Бурден има и такъв текст от италианката, преди да бъде убедена от него да плати: „Няма да купувам мълчанието му за нещо, което не е вярно. А освен това съм и на червено“... Кой лъже и кой е жертва – Джими или Азия? И дали натискът от страна на Бенет и последвалият конфуз нямат нещо общо със самоубийството на топготвача?! Засега не е ясно.

Бащата на ексцентричната актриса Дарио Ардженто смята, че това е заговор срещу нея, че всичко е скалъпено: „Дъщеря ми винаги ще има моята подкрепа, както и да се развият нещата. Убеден съм обаче, че всичко е монтаж, измама“. Според него откровенията на Азия притеснявали много хора, дори няколко влиятелни политици, и някои от тях е сглобил интригата срещу нея, за да й затвори устата...