0

ВАС да глоби ЦИК заради провала на машинното гласуване за предсрочните избори на 26 март. Такова искане ще внесе до ВАС евродепутатът и лидер на „Презареди България“ Николай Бареков, съобщиха от партията.
Бареков се позовава на решението на съда от началото на февруари тази година. С него магистратите отмениха решението на ЦИК машинен вот да има само в 500 секции, като задължиха комисията да осигури машини за всички 12 500 секции в страна и чужбина. В последствие обаче обществената поръчка на ЦИК за наемане на машините за гласуване се провали, а единственият участник бе отстранен, тъй като не отговаряше на всички условия.

Евродепутатът припомня, че решението на ВАС е следствие на жалба от Радан Кънев и неговите съратници от „Нова република“ - Мартин Димитров и Петър Славов.

„Последните „радетели“ за машинното гласуване обаче бързо се примириха, че такова няма да има. Към настоящия момент те не са предприели никакви действия, за да докажат, че наистина се борят за спазване на законите в държавата“, пише Бареков. Според него липсата на реакция от тяхна страна доказва, че жалбата им е била „единствено с PR-цел, за да впечатлят избирателите, които за пореден път да ги поставят в удобните депутатски кресла“.

В искането е записано, че ЦИК не изпълнява съдебното решение и ако счете за основателно, то председателят на ВАС може да глоби комисията с от 200 до 2000 лева.