0

Б ългарските военни, включени в състава на 33-ия ни национален контингент, изпълняващ мисия „Решителна подкрепа“ на НАТО в Афганистан няма да могат да гласуват на предсрочните избори, съобщи в Казанлък министърът на отбраната и вицепремиер Стефан Янев.

Анализът на обстановката в размирната държава показал, че създаването на избирателна секция и провеждането на процеса щели да повишат степента на риск аз живота и здравето им.

В приветствието си към контингента, в който са включени 108 военнослужещи основно от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада министър Янев подчерта, че въпреки ограничените финансови възможности е направено всичко възможно те да отпътуват с възможно най-доброто оръжие и лични средства.

В последствие, в отговор на журналистически въпрос ще постигнем заделянето на 2% процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, вицепремиерът заяви:“Това е прието още преди 10 години политическо решение. То не е ново за никого, просто новата американска администрация на президента Тръмп го припомни.Издръжката на родните ни въоръжени сили е недооценена през последните години.Ние сме длъжници на армията си. В тази връзка е необходимо да бъдат отделяни повече средства, за да реализираме политическия ангажимент от срещите на върха в Уелс и Варшава.Даваме си сметка, че това не може да стане за ден или два.Необходими са усилие и национална пътна карта, която да показва как и с колко увеличаваме бюджета за конкретни дейности.“

Министърът на отбраната пожела след половин година контингентът ни да се завърне в същия състав и без сериозни проблеми при изпълнението на мисията.

В състава на 33-я национален контингент с командир полковник Христо Атанасов най-многоброен е съставът на групата за охрана - 76 души, от които само за 13 това е първа мисия.

Командир на групата е капитан Ивайло Алексов – помощник-началник в отделение „Разузнаване” във 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. със специалност “Разузнаване”. Това е неговото второ участие в международна мисия.

Участието 33-та мисия е съгласно отговорностите на страната ни като член на НАТО и в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Две икони с образа на свети Георги Победеносец ще заминат за Афганистан с българските военнослужеши.Те бяха подарени от министър Янев и старозагорския митрополит Киприан, който отслужи тържествен водосвет на казанлъшкия площад „Севтополис“ и се помоли за живота и здравето на рейнджърите.