В масовото съзнание червеите са гадинки, които живеят в земята и се хранят с трупове.
Рибарите гледат на тях като на стръв за риба. Всъщност червеите са едни от най-полезните същества в глобалната екосистема.
В масовото съзнание червеите са гадинки, които живеят в земята и се хранят с трупове.
Рибарите гледат на тях като на стръв за риба. Всъщност червеите са едни от най-полезните същества в глобалната екосистема.
Земният червей диша през кожата си, има пет сърца и кръвоносна система, калциращи жлези за неутрализиране на храната, воденичка с песъчинки за стриване на храната, храносмилателна система, мозък и нервна система.
Граничи с фантастиката, но е факт, че всеки червей има няколкостотин органа с функцията на бъбрек. Интересно е, че притежават едновременно мъжки и женски полови органи и функции и жлеза, която секретира мускус за оформяне на капсули за яйцата.
Всъщност урината и фекалиите на червеите са най-добрият тор за всяка градина. С него растенията растат по-силни, плодовете по-едри, а цветята цъфтят повече и по-рано.
За един ден червеят може да изяде храна с тегло, колкото собственото му. Всичко това превърна калифорнийските червеи в
хит за отглеждане в България
Много хора се захванаха с производство на биотор, но и много фалираха.
Димитър Димитров от Кърджали се занимава с отглеждане на червеи и производство на биотор от 21 години.
„Започнах с една леха на 4 квадратни метра, а когато бизнесът ми беше в апогея си, съм се разпростирал на 4000 квадратни километра. Сега съм ограничил всичко до една малка ферма в село Сусам“, казва Димитров.
Сусам е село на 20 км от Хасково. Намира се в малката курортна община Минерални бани, която е известна с минералните си извори. В Сусам има големи лозови масиви и много кравеферми.
„Именно близостта до многото крави, ме накара да се преселя от Кърджали в Сусам“, разказва той.
В този бизнес
самото производство и суровината са сравнително евтини
Оборската тор е отпадък, който фермите дават безплатно, за да се освободят от него. Най-големият разход е транспортът от обора до фермата за биотор. Затова е добре и много изгодно, ако лехите с червеи са в близост до кравеферми.
Лехите в биофермата в Сусам се намират върху асфалтова настилка в двора на бившето ТКЗС. И краварниците са съвсем наблизо.
По принцип има два метода за отглеждане. Върху почвата или върху асфалта. Димитров избира втория, защото го счита за по-добър.
Червеите се размножават много бързо, когато имат достатъчно храна. За храна те използват оборската тор. Това, което те отделят, е биомаса без мирис и със страхотни показатели. Био торовете са реална алтернатива на амониевата селитра и основа на биоземеделието, което набира все повече скорост в България.
Червеите се полагат върху основата и се заравят с няколко сантиметра оборска тор. В процеса на тяхното хранене и отделяне на хранителните им отпадъци се получават пластове. Отгоре се слагат нови пластове оборска тор, а отдолу остава готовата продукция. После червеите се преместват във временно хранилище или нова леха. И се взема готовата продукция.
„Важно е да се знае, че
трябва да се дава точно толкова храна
колкото могат да изядат. В противен случай необработена оборска тор се смесва с готовия компост и качеството намалява. Естествено, заедно с качеството пада и цената“, пояснява собственикът на фермата.
Най-големият му проблем се оказва липсата на работна ръка. „В България няма кой да работи. В селата, където няма поминък, хората търсят временна, а не постоянна работа. Тъкмо се обучат и ти казват, че заминават да работят в Германия или Скандинавия. И тогава, когато най-много ми трябват работници, хора липсват“, обяснява Димитър Димитров.
Това го принудило да свие бизнеса до минимум. Самият той е биофермер. Има овощна градина със сливи, лешници и череши. Отглежда ги напълно екологично, с биоторове, които си произвежда с червеите.
Освен „инструмент“ за добив на биотор, самите калифорнийски червеи, също са стока. Те се продават, за да могат други ферми да започнат.
Ако имаш пазар това е страхотен бизнес.
Червеите се удвояват при правилно хранене и грижи на всеки 3 месеца
Което означава, че за една година те стават 8 пъти повече, а за две години 64 пъти.
„През зимата изпадат в летаргия и лехите се зазимяват. Но жегата ги стресира повече, отколкото студа“, обяснява Димитров.
Много важно е да се осигурява влага, а оборската тор не трябва да изсъхва. Червеите нямат зъби, а всмукват храната си. Ако няма влага, те ще умрат от глад, въпреки че сте ги затрупали с храна. Защото няма да могат да я консумират.
Бизнесът не изисква много средства, за да се започне. Важни са трудът и постоянството. И личното ноу-хау, което всеки производител разработва с много труд и не споделя с никого, защото в това е тайната на успешния бизнес с червеи.
Цената е замръзнала 20 г.
Един кубически метър биотор струва около 300 лева по цени на дребно. Когато се поръчват големи количества цената пропорционално намалява, както и във всеки друг бизнес. Многото ферми произвеждат повече отколкото могат да вземат биофермите. Затова и цената стои една и съща от почти 20 години.
Във Франция разграждат промишлените утайки
Калифорнийските червеи се използват и за рекултивация на почви. Във Франция например е широко разпространена практиката утайките от пречиствателните станции да се дават за храна на червеите. Полученият краен подукт не е точно биотор, но е пречистена пръст, която може да стане почва.
Червеите обаче са безпомощни ако „храната“ им е замърсена с тежки метали. Те остават и в получената биотор, което я прави неизползваема или с много ниска цена.
