0

Борба за бусове, с които участниците в изборната нощ трябваше да бъдат откарани по домовете, се разигра пред столичната зала „Арена Армеец“ след края на изборния ден, видя екип на „Монитор“. Там бяха транспортирани бюлетините от 24-и и 25-и многомандатен избирателен район в София.

„Ако видя маршрутката за „Люлин“, се хвърлям пред нея и я спирам, не ме интересува нищо“, изнервено обясняваше жена на средна възраст, която чакаше с още 40-50 човека на паркинга на залата в 23,45 часа в неделя. Групата е сред първите, успели да предадат чувалите с бюлетините и документите към тях. В нощта на неделя срещу понеделник в залата нямаше припаднали и

спящи върху чувалите с бюлетини,

както на изборите през 2015 г., защото по думите им организацията по приемането е била отлична този път.

„Доста бързо се минава вътре, за около 40 минути предадохме всичко, но с транспорта имаме проблеми“, казваха хората, участващи като членове на секционни избирателни комисии, за да изкарат по думите им 50-60 лева.

Първите представители на избирателните комисии влязоха в „Арена Армеец“ още в 21 часа. В 21,55 вече бяха готови и първите трима души от секция в “Оборище”. Споделиха, че са минали за 10 минути, а организацията е отлична. След като приключи изборният ден, всяка комисия брои бюлетините, след което се обажда, за да я вземат с маршрутка или автобус. Патрулка Пред нея като пилотна кола се движи патрулка, за да охранява бюлетините.

„В нашата секция имаше стройна организация. За да не стават грешки, само един брои бюлетините, а другите мълчат, да не го объркат. Броят се втори път, за да сме сигурни, че всичко е точно. Този път всички си разбираха от работата.

Много е важно в протоколите да няма грешки,

защото после се бавим при предаването“, разказа 45-годишна жена, участваща за трети път в избори. Обяснява, че го прави за пари.

„Ако стоя цял ден в неделя вкъщи, няма да изкарам нищо, а така ще взема към 60 лева. Детето ми учи в чужбина и всяка стотинка ми е важна“, допълни още тя. Не иска да споменава името си и да бъде снимана. Отбелязва, че на тези избори са им давали най-хубавата храна – пилешка пържола в питка със салата и минерална вода. Докато разговаряме с нея, пред входа на „Арена Армеец“ опашката от чакащи да предадат чувалите с бюлетини става около 20-30 метра. Предалите пък излизат от задния вход, където чакат за маршрутка. На всяко от бусчетата на таблото е сложен бял лист А4 с квартала, към който ще откарва хората. „Гледаш какво пише отпред и махаш“, чуват се указания в тълпата.

„75-а секция, най-бързата, най-грамотната, всичко най, най, най“, хвали се жена, която малко преди полунощ също се оглежда за бусче. Друга се е приближила до млад мъж, който е сред организаторите на транспорта и го уверява, че ще го черпи цигара, ако й помогне да се прибере по-рано.

 

Жена си глътна езика, докато чака в Пловдив 

Жена от секционна избирателна комисии в Пловдив е припаднала и си глътнала езика, докато чака да предаде изборните материали. Няколко души се спуснали да й помагат. Била извикана и Бърза помощ. За щастие сред членовете на една от секционните комисии от Кричим е имало медицинска сестра, съобщи TrafficNews.bg Тя веднага се притекла на помощ и помогнала езикът на жената да бъде изкаран. Впоследствие пострадалата била качена в линейка. Много от членовете на СИК се оплакаха от това, че за пореден път са чакали цяла нощ, за да могат да предадат изборните книжа. Членовете на комисии от Кричим например били в Панаира около 1 часа. Осем часа по-късно си тръгваха уморени и недоспали от залата, а някои бяха категорични, че повече няма да участват в избори.