0

„От първия ден на създаване на следващото НС то ще бъде подложено на огромен натиск“. Това предупреди експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като припомни, че се проведе референдум, в който 2,5 млн. българи казаха, че искат мажоритарни избори. Той се зачуди защо темата се избягва, но се обърна към политиците да не си мислят, че тя ще се забрави.

По думите му въпросът всъщност е колко дългосрочно трябва да е следващото правителство, за да се проведат следващите избори по поисканите от народа правила. Според него за формиране на следващ кабинет ГЕРБ ще е в по-привилигирована позиция, като щяла да има повече възможности за маневри.

„Аз врагове нямам, в политиката имам опоненти и битката не е между мен и Нинова, а между БСП и ГЕРБ, между лявото и дясното, между идеологиите“, каза Борисов пред бТВ по адрес на соцлидера Корнелия Нинова. И за пореден път отсече, че въпросът с дебат между двамата вече е приключил за него, след като тя отказа такъв сблъсък миналата седмица с аргумента, че не иска да има е експерти в един от панелите.

„Това е нашето опасение – винаги, когато мандатът се вземе от БСП ни се сервира нещо друго.“

На обвинението на Нинова, че Борисов се бил обградил от комунисти и че преди години ходил при Тодор Живков, когато е бил под арест, той припомни миналото й в редиците на СДС. И попита риторично каква изгода е имал да отиде в затвора при паднал от власт човек. За книжката си в БКП Борисов уточни, че в Симеоново курсантите задължително ставали членове на партията. "В досието на едно 16 годишно дете, каквото бях тогава, са написали отгоре – внук на враг на народната власт, на монархофашист, никога да не се допуска до ръководни постове", разказа той и подкани медиите да го прочетат.

Борисов отново демонстрира добър тон към президента Румен Радев, като призна дори, че му бил пратил благодарствен СМС, когато държавният глава изтъкнал на форум в Берлин стабилността на страната след управлението на ГЕРБ.

За служебното правителство обаче той не скри недоволството си от поголовната смяна на кадри и отричане на политики. "Г-н Семерджиев се е разпищолил така все едно 10 години ще е министър", каза Борисов по адрес на служебния министър на здравеопазването, който започна наред да отменя въведените от предшественика му Петър Москов мерки в сферата.

В края на интервюто пред бТВ Борисов заговори и за внука си Бойко, като отново разказа, че само във фитнеса при щангата се смеел, иначе "киселеел" и искал майка си. "Той ми казва "дедо", а аз му казвам: не е страшно да си дедо, сине, лошо е с баби да спиш", пошегува се Борисов.