0
"Ние като нация вместо да се джавкаме, да си спасим държавата, за да не изпуснем влака." С тези думи експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички политици за умереност, като подчерта, че големите страни сега решават бъдещето на Европа. В Брюксел вече се обсъжда Бяла книга за развитието на ЕС, където един от сценариите е Европа на две скорости „Не трябва да се караме, а трябва да се обединим. Не говоря за коалиции, а за спокоен политически тон“, подчерта Борисов каква трябва да е атмосферата у нас на фона на световните процеси.

В същото време на среща с избирателите в Плевен той изрази увереност в победата на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори, Той призна, че в началото на кампанията е имало известен песимизъм в него. „Но сега, като обикалям и слушам хората, знам, че няма да се подведат“, обясни Борисов резултата от срещите си с избирателите в страната. Той предупреди все пак, че вероятността да се сформира кабинет с мандата на БСП е голяма. „Трябва заради стабилността да победим“, отсече обаче лидерът на ГЕБР.

Той припомни, че заради борчове на социалистите и десните е трябвало по време на неговото управление да се платят 6,2 млрд. лв. за КТБ, американските централи и „Белене“. „Тези пари ги давахме, защото българите се подвеждаха и гласуваха за червено правителство, за синьо, шарено, лилаво“, коментира Борисов. Той подчерта, че и сега е можело да продължи да управлява, но е искал да се преброят наново и реформаторите, и патриотите. „Да видим кой кой е“, посочи Борисов и разкри, че структурите на ГЕРБ много са негодували срещу министрите на реформаторите в кабинета му. „А накрая те извлякоха позитивите, а за нас останаха пасивите“, направи Борисов равносметка по адрес на РБ и ПФ.

Той призова още хората да не се подвеждат по фалшивите новини. „Създават цели щабове със стотици сайтове, за да завъртят лъжите срещу ГЕРБ“, обясни технологията Борисов и подчерта, че опонентите му разчитат на максимата на Гьобелс, че една лъжа повторена 100 пъти, става истина. „Двете каки колко пъти ги въртяха и изведнъж пълна тишина – нула, нещо стана със записите, нещо се обърка.“, припомни лидерът на ГЕРБ превърнатия от някои медии в скандал случай със съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Борисов защити за пореден път и програмата за саниране на блокове. И предупреди, че след 15 години хората може да бъдат изселвани от старите си и необновени кооперации, защото вече ще бъдат опасни.