0

Е два 23-годишни, двама братя близнаци решават да се захванат с не леката задача да произвеждат гъби в кюстендилското село Вратца. Първоначално всичко започнало като хоби от гледане на клипчета в нета.

Едва 23-годишни, двама братя близнаци решават да се захванат с не леката задача да произвеждат гъби в кюстендилското село Вратца. Първоначално всичко започнало като хоби от гледане на клипчета в нета.

Това увлечение обаче прераства в начин на живот и ежедневие за Денислав и Борислав Ковачеви.

Сърнели и булки

„Никога не сме си представяли, че някога ще отглеждаме гъби. Още като малки много се радвахме, когато баба Данка и дядо Борислав ни водеха да търсим гъби по поляните след есенните дъждове. Във Вратца имаше страшно много гъби - сърнели, ливадни печурки, булки. Живо си  спомняме тръпката, когато намериш 20 сърнели една до друга. Така години по-късно всичко започна с едно клипче, на което попаднах в интернет - как да си отгледаш гъби вкъщи, и ми изглеждаше много вълнуващо и интересно.

Екосистема

Освен това вникнах в цял един непознат за мен свят, за който разбрах, че е от ключово значение за всяка една екосистема - света на гъбите. Поръчах си посадъчен материал и след много несполучливи опити и много четене и всякакви експерименти вече почнах да имам успеваемост. Дени се увлече в същото време“, разказва Борислав Ковачев.

Северна Македония 

 

Първата си реколта от гъби те получават през 2016 г. Захващат се любителски, правят опити и експерименти до достигането на крайната цел. Година по-късно момчетата вече изграждат ферма за гъби кладница на семейна земя в кюстендилското село. Поръчват посадъчен материал от Северна Македония, както и от нашата страна. Черпят опит от колеги и са твърдо решени да превърнат фермата си в една от най-модерните в страната. Но с това амбицията не приключва за Боби и Дени. Те решават, че могат да предлагат на пазара и консервирана продукция.

Деликатес

Започват собственоръчно да консервират гъбите в буркани, които са повече от деликатес за всяка трапеза. „Още от малки сме консервирали буркани и това не беше проблем за нас. В момента го правим сами с брат ми. При по-голяма реколта можем да ги даваме за консервиране във фабрика, но към този момент това ни устройва. Както при всяка рецепта и при тази с консервираната кладница има специфика – слагаме черен пипер, бахар, чесън и… всичко е въпрос и до огромно желание и много любов, която вкарваме в работата си“, допълва и Денислав.

Популярни

Така двете момчета са едни от най-търсените в момента в Югозападна България. Правят доставки за Кюстендил, Благоевград, Перник и София. Ежедневието им е натоварено, но не се оплакват. Плътно до тях е баща им Роман, който им помага при изграждането на оранжериите. Баба Данка и дядо Борислав също напътстват двете момчета. „Нищо от това, което постигнахме, нямаше да бъде възможно без помощта на нашето семейство, колеги и приятели. Тук е мястото да изкажем благодарности на баща ни, чийто строителни умения и труд ни помогнаха да положим нужните основи и да се научим на строителство. Също така благодарим на наши колеги от Македония, с които обменяме знания и технологии“, обясняват още Боби и Дени.