0

Р ъчно преброяване на бюлетините от втория тур за избор на кмет в община Гурково, разпореди състав на старозагорския административен съд по дело след жалба от останалия втори кандидат на ГЕРБ Иван Иванов.

Ръчно преброяване на бюлетините от втория тур за избор на кмет в община Гурково, разпореди състав на старозагорския административен съд по дело след жалба от останалия втори кандидат на ГЕРБ Иван Иванов.

Преброяването ще стартира веднага след като бъдат избрани вещи лица, резултатът се очаква да бъде обявен на 19 ноември. На балотажа в Гурково кметският пост спечели кандидатът на ДПС Мариан Цонев, който изпревари с 16 гласа досегашния управник при и 27 отбелязали графата „не подкрепям никого“.

Иванов има 14 недействителни бюлетини , а Цонев -20. 29 са празните бюлетини или такива, от които вотът не може да бъде разчетен нееднозначно. 4 227 са избирателите в общината, на първия тур там  е имало 4 кандидати, тогава до урните са се разходили 2 669 души, намерени са били 94 сгрешени бюлетини.

Административният съд реши да не се извършва пълно преброяване на бюлетините в община Павел баня, което бе поискано  от кандидата на ВМРО Станимир Радевски, но на следващото заседание ще бъдат отворени чувалите с книжата от 4 селски секции.Целта е да бъдат

сравнени черновите на протоколи, които са в тях, с оригиналите, предадени в ОИК.Според жалбоподавателя Радевски резултатите в протоколите на СИК на територията на общината и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите.

Ответници по делото са кандидатът на ДПС Иса Бесоолу, който спечели местния вот  на първи тур с 51.65%  от  3998  избиратели и общинската избирателна комисия.

Заради сигнали за изборни нарушения, получени в щаба на Станимир Радевски, адвокатите му настояха всички бюлетини да бъдат преброени отново и да бъде открита процедура по оспорване истинността на протоколите на всички секционни избирателни комисии. Защитата посочи, че има данни за разминаване в часовете на съставяне и подписване на протоколи или пък изобщо липсва посочен час. Някои от протоколите били съставени в ОИК от нейни членове при положени предварително подписи на членовете на СИК, имало било и данни за отваряне и манипулиране на чували с книжа.

Станимир Радевски напомни, че преди 4 години, когато той изпревари Бесоолу с 39 гласа също е имало ръчно повторно броене, тогава това стана по жалба на останалия втори кандидат на ДПС.