0

И зложбата на Чавдар Петров „Лунна нощ“ отвори врати снощи и ще може да бъде видяна в „Квадрат 500“, зала 19, до 4 ноември. Това е третата проява от стартиралата тази година инициатива на Националната галерия под наслов „Българските художници днес“.

Изложбата на Чавдар Петров „Лунна нощ“ отвори врати снощи и ще може да бъде видяна в „Квадрат 500“, зала 19, до 4 ноември. Това е третата проява от стартиралата тази година инициатива на Националната галерия под наслов „Българските художници днес“.

Образният свят на Чавдар Петров е съществен акцент в панорамата на съвременното българско изкуство. Експозицията включва творби, създадени съвсем скоро, които отразяват съкровен аспект от артистичната същност на автора – детската възхита от звездното небе, прераснала впоследствие в пълнокръвен и неизчерпаем източник на творческо вдъхновение.

В своите спомени художникът изповядва: „От малък обичам да гледам луната. Спомням си как на село лятно време спяхме навън. Баба и дядо постилаха рогозките, върху тях чергите, и всички лягахме. Нас, децата, ни слагаха по средата. Кучетата и котките също бяха покрай нас. Аз гледах небето, звездите, слушах песента на щурците и мечтаех за много неща. Но най-хубаво ми беше, когато изгрее луната. Когато е пълнолуние, нощите стават вълшебни. Светлината, хвърлените сенки придават приказност на цялата природа. Не обичам да спя на спуснати щори и пердета. Продължавам да гледам небосклона, луната и звездите!“

Картините са отражение на творческата вглъбеност, в която рефлектира животворната пулсация на досега с магията и очарованието на природата. Те са отчетлив контрапункт на ежедневните възприятия, като превеждат зрителя отвъд патината на житейските наслоявания. Авторът разгръща търсенията си на границата между фигуративно и абстрактно, където открива свое автономно артистично пространство.

В продължение на четири десетилетия с непоколебима последователност Чавдар Петров отстоява своето творческо верую, формирайки мощен контрапункт на всичко „конвертируемо“ и конюнктурно, на безпринципния компромис с високите естетически стойности. Зареден с несекваща съзидателна енергия и запазващ чистотата на творческия си взор, той продължава съграждането на своя автономен артистичен свят.