0

Ц ИК ще глоби кандидат-депутата Александър Атанасов от „Българско национално обединение“ за обида срещу бившия премиер Бойко Борисов. Сигналът в комисията е от страна на СЕМ и е част от мониторинга, който извършва регулатора по време на изборната кампания за вота на 26 март. В него се посочва , че по време на диспут по БНР на 6 март на тема социална политика и образование, Александров е нарекъл Борисов „главният крадец и психопат“, който трябва да бъде настанен за лечение в психиатрична клиника.Самият Атансаов е водач на листата на своята формация в Пазарджик. 

Съгласно Изборния кодекс се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В случая Александър Атанасов освен, че накърнява добрите нрави, а от друга страна – засяга честта и доброто име на Борисов, е записано в решението на ЦИК.

Така Атанасов ще бъде глобен, като за обидните си думи може да отнесе санкция от 300 до 1000 лева.

Междувременно глоба ще отнесе и водещият на предаването „Жълти павета“ по телевизия Алфа Ивелин Николов заради това, че е коментирал сексуалната ориентация на лидера на "Нова република" Радан Кънев. Глоба ще бъде наложена и на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който се води собственик на телевизията.