0

З а да задоволите глада си и да не се притеснявате от ръмжащ корем по време на срещи в офиса, може да заложите на диета с череши. Сладкият плод е с високо съдържание на фибри, които помагат да се чувствате сити за по-дълго време.

Режим

Хранителният режим се изпълнява за 7 дни. Всеки ден трябва да се яде по 1 килограм и половина от плода. Количеството трябва да бъде разпределено на малки порции към основните и междинните хранения. След като приключите диетата, не забравяйте да започнете постепенно захранване. То трябва да е със същата продължителност като периода на спазването на режима. Така няма да стресирате организма си и да си върнете килограмите, които сте успели да свалите.

Ползи

Черешите също са храна с нисък гликемичен индекс. Това също играе роля за контрола на глада. Освен това ниският им гликемичен индекс причинява само малко повишаване на кръвната захар и нивата на инсулин. Проучване от 2014 г. сочи, че хората, които следват диета за отслабване с нисък гликемичен индекс, губят повече тегло от тези, които следват диета за отслабване с ниско съдържание на мазнини. Плюсовете за черешите не спират дотук. Те са без мазнини, с ниско съдържание на калории и освен че са добър източник на фибри, са богати на витамин С и калий. Една чаша череши с костилки съдържа 90 калории, 22 грама въглехидрати, 3 грама фибри и 3 грама протеин и отговаря на около 10 процента или повече от дневната препоръчителна стойност за фибри, витамин С и калий. Витамините в черешите укрепват метаболизма ви и имат умерено съдържание на вода, което изхвърля токсините от тялото ви. Плодът е богат и на фитонутриенти, включително антоцианини, кверцетин и каротеноиди.

Талия

Включването на череши в менюто ви не може магически да стопите мазнините от корема и да намалите сантиметрите на талията си. Трябва да обърнете внимание на цялостната си диета. Това означава да намалите калориите и да напълните чинията си с повече плодове като череши заедно със зеленчуци, пълнозърнести храни и постни източници на протеини като морски дарове, птици и боб. В допълнение към по-здравословната диета също така се препоръчва да добавите 30 минути упражнения към деня си, за да намалите талията си.

Здраве

Черешите не само са вкусни, но и имат ползи за цялостното здравословно състояние. Те съдържат хормон, наречен мелатонин, който улеснява добрия и спокоен сън. Той е произвеждан от епифизната жлеза в мозъка. Мелатонинът регулира циклите на сън и събуждане и контролира вътрешния часовник на тялото. Калият в черешите пък помагаа за премахване на излишното съдържание на натрий от тялото и балансира количеството както на калий, така и на натрий, което автоматично помага за поддържане на нивата на кръвното ви налягане. Характерният наситеночервен цвят от антоцианините има както антиоксидантни, така и противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с подагра и остеоартрит. Богатите на хранителни вещества череши могат също да предпазват и от хронични заболявания като сърдечни, диабет, болест на Алцхаймер.

Примерно меню:

Ден 1:

Закуска: Филийка препечен пълнозърнест хляб, намазана с извара и парченца череши отгоре. Може и просто да хапнете няколко череши, вместо да ги слагате на филията.

Междинна закуска: Смути от 200 г пасирани череши, 100 г нискомаслено прясно мляко и 1 ч.л. мед. Ако нямате специален уред, може просто да пасирате всички съставки.

Обяд: 300 г печена риба, 1 варен картоф, 200 г череши.

Следобедна закуска: Смути от 1 чаша кисело мляко и 200 г череши.

Вечеря: Зелена салата, 200 г череши, чаша сок от грейпфрут.

Ден 2:

Закуска: Мюсли с пресни череши (2 супени лъжици овесени ядки, 50 мл прясно мляко, 200 г череши, 1 ч. л. мед).

Междинна закуска: 200 г череши.

Обяд: 200 г печено пилешко месо, 1 домат, 200 г череши.

Следобедна закуска: 200 г череши и чаша портокалов сок.

Вечеря: Микс плодова салата – 400 г череши, 100 г ягоди, 30 г орехови ядки, 100 г нискомаслено мляко и 2 с. л. мед.

 

Ден 3:

Закуска: Салата от 100 г нискомаслено кисело мляко, 400 г череши, 100 г ягоди, 30 г орехи и 2 с.л. мед.

Междинна закуска: Смути от 100 г пасирани череши, 100 г нискомаслено мляко и 1 ч. л. мед.

Обяд: Салата от домати и краставици, овкусена с малко сол и зехтин, 150 г череши.

Следобедна закуска: Смути от чаша кисело мляко и 200 г череши.

Вечеря: 200 г задушени зеленчуци, 200 г череши, 1 чаша портокалов сок.