0

Предизборните мераци на адвокатката на бизнесмена от Микре Гриша Ганчев - Татяна Дончева, бавят „Захарното дело“ срещу него и още 8 души, стана ясно в спецсъда. Дончева поиска отлагане на предварително планираното заседание на 16 март заради участието й в предизборно мероприятие във Варна, тъй като е кандидат-депутат за 44-тото НС от този избирателен район. „Отменихме 10 заседания за предишните избори“, не се съгласи съдът. Дончева бе кандидат за президент през есента на 2016 година и тъй като е единственият адвокат на авера на банкера беглец Цветан Василев, по време на кампанията нямаше заседания по делото заради предизборните й ангажименти. Четири месеца по-късно бившата депутатка от БСП и настоящ лидер на „Движение 21“ отново се оказа заета. „Не ми нарушавайте избирателните права“, запъна се пред съда Дончева, настоявайки да няма дело на 16 март, тъй като не можела да присъства.

Очевидно отказвайки да приеме обаче, че Дончева е „свещена крава“, съдът отбеляза, че ако няма заседание, се губи процесуално време и затова реши вместо на 16 март, още на днешното заседание да слуша СРС по делото. Това стана при закрити врати, за да не се разгласяват интимни подробности от личния живот на подсъдимите.

Преди това обаче заседанието беше открито и съдът изслуша вещо лице, което е изготвило съдебно-счетоводна експертиза въпреки яростната съпротива на адвокатите на подсъдимите. Оказа се, че експертът Илка Дянкова е изготвила експертизата единствено въз основа на два доклада на НАП, без да са й предоставени първични счетоводни документи. Пред съда обаче тя потвърди заключението си за неплащането на данъци през февруари и март 2012 година. Според защитниците на подсъдимите докладите на НАП нямат доказателствена стойност в наказателното производство, но съдът заяви, че е право на прокурора да прецени какви доказателства ще представи. Докато адвокат задаваше въпрос на експерта Дянкова, тя го прекъсна и заяви, че разбира какво я пита. „Изчакайте целия въпрос, аз не го разбрах“, направи забележка съдията. В опит да превърнат делото в цирк.

Ганчев и други подсъдими започнаха да шумят и коментират, че всички други са разбрали, след което съдията заяви, че при още един коментар от залата и ще наложи глоби. След въвеждането на тишина и ред съдът прие експертизата с аргумента, че Дянкова е отговорила на поставените въпроси и затова няма да бъде назначена допълнителна. Съдът уточни, че в мотивите към присъдата ще стане ясно дали е кредитирал заключенията на съдебно-счетоводната експертиза.

Изслушването на друга счетоводна експертиза – тройна, пък бе възпрепятствано, тъй като едното вещо лице е в чужбина и не може да бъде открито и призовано. Адвокатите настояха да се изслушат и тримата експерти, което се оказа невъзможно. Съдът реши липсващият експерт да бъде заменен с нов и екипът от три вещи лица да изготви нова тройна съдебно-счетоводна експертиза, която ще бъде представена на следващото заседание на 11 април.

Ганчев, синът му Данаил и още 7 души отговарят пред Темида за избягване на плащане на данъци от 711 580 лв. след продажба на захар, произведена в Бургаските и Девинските захарни заводи. Ганчев е обвинен и че е отправил закана за убийство към ръководителя на НАП Красимир Стефанов. Според прокуратурата организираната престъпна група е действала от януари 2012 година до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 година.