0

Писмото, подписано от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което от партия ДОСТ разпространиха, е фалшификат. Това гласи позиция на предизборния щаб на Движението за права и свободи, публикувана във връзка с поздравително писмо, което лидерът на ДОСТ Лютви Местан показа на пресконференция.

Става въпрос за поздравителен адрес от 2012 г. до турската политическа формация ПСР, който по думите на Местан е подписан от тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган. „С възмущение констатираме, че докато в Европа и България ехото от патриотичното послание на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган отеква, ДОСТ изфабрикува един доста посредствен и откровен фалшификат. Г-н Доган никога не е писал и още по-малко подписвал такъв текст“, пишат от предизборния щаб. „За сравнение прилагаме оригинала на подписа и фалшификата. Прочее, всичко при тях е фалшификат – и амбициите, и тезите, и клетвите“, гласи още коментарът от ДПС.

Оригиналният подпис на Доган от официален документ на ДПС и подписът в писмото, разпространено от ДОСТ. Снимки: ДПС

„Обяснявам си постъпката му с липсата на аргументи, с вълната срещу тях, която не могат да осмислят и на която не могат да се противопоставят. От моя гледна точка изваждането на това писмо е функция на злоба”, коментира пред Епицентър.бг Ахмед Доган. „Никога не съм подписвал такива писма. Никога не съм подписвал писма на турски език. Подписвам текстове на български и след това, ако е необходимо, те се превеждат”, обясни механизмите на официалната си кореспонденция той. По спомените му Местан е бил водач на делегацията на ДПС, която е трябвало да присъства на конгреса на управляващата партия в Турция. Обикновено този, който е водач на делегацията, прави някакъв поздравителен адрес. „Чак да подписвам такъв текст – не си спомням. С такива неща не се занимавам, не ми е работа”, подчерта Доган.