0

Щ е правя зелеви сарми довечера, с ориз и кайма. Първите за тази година, от зелето, дето онзи го сложи на терасата.

Така рече приказливата жена, сръчно прегърнала три бохчи - огромна дамска чанта, пазарски плик с лого на известна търговска марка и „най-здравата торбичка“.

 

Ще правя зелеви сарми довечера, с ориз и кайма. Първите за тази година, от зелето, дето онзи го сложи на терасата.

Така рече приказливата жена, сръчно прегърнала три бохчи - огромна дамска чанта, пазарски плик с лого на известна търговска марка и „най-здравата торбичка“.

 

Бохчите на жената са препълнени и а-ха и аз да цамбурна в някоя от тях, защото дамата се шири на седалката в препълнения тролейбус и изобщо не се притеснява от незначителната особа на съседното място.

Много хубава кайма са пуснали в кварталната месарничка, от истинско месо и сам си избираш колко процента да е телешко и колко свинско. Една комшийка даже ползва пилешка кайма, но аз не я одобрявам, пилешкото така си се яде, обяснява още приказливата жена. А аз ща, не ща, слушам, щото съм притиснат в ъгъла, разбирай – седя от вътрешната страна, до прозореца.

Какви пости, ма мила, онзи без месо не сяда на масата, казва жената на невидимата си събеседничка по телефона и разбирам, че „онзи“ трябва да е мъжът й.

Затова освен сарми, ще направя и пилешки бутчета. Аз им сипвам и малко бира, ама малко, щото онзи казва, че бирата не е за готвене, а за пиене. Ооо, не ми говори за пости, че другата неделя сме при свекъра и свекървата. Свекърът гледа зайци, аз по принцип не ги харесвам, малко ми е сухо заешкото месо, обаче свекървата така го прави, че не знаеш агнешко ли ядеш, или заешко. Те, там в техния край, разбират от тези неща, продължава жената.

А ти, мила, гледа ли дебатите за избор на главен прокурор, пита жената и аз наострям слух. И във ВСС са се набутали едни протестъри, вика приказливата дама. Трима-четирима протестъри има във ВСС-то, ама вдигат врява като за цяла агитка. Една от тези лелки във ВСС-то рече, че „в обществото се върти идеята“. Цяла вечер с онзи много се смяхме и се питахме – какво се върти в обществото? Онзи рече, че се въртят провокатори, които подлъгват клетите граждани, а пък провокаторите си въртят едни пари с олигархията и кудкудякат: Този е лош, пък онзи е добър.

Според мен поне на трима-четирима членове на ВСС им се въртят големи бръмбари в главите, мила, а аз заради тях онзи ден закъснях за работа, защото заради 14 човека на улицата бяха затворили движението в центъра, рече още жената.

По едно време време явно и особата от другата страна на телефонната линия се опита да каже нещо, но приказливата жена бързо я отряза.

Ааа, онзи моят вече мачове не гледа, рече жената! Каза, че съвсем п......стка станала тази работа с футбола. Сега заедно си гледаме риалити - „Фермата“, „Игри на волята“, „България търси талант“ и „Маскираният певец“. Само когато водещите на „Певеца“ почнат да викат „Лудогорец, Лудогорец“ и онзи казва, че му иде да им маскира физиономиите. Айде, мило, че моята спирка дойде. Ще ти се обадя да ти кажа рецептата на свекървата за заека! Цунки-цунки!