0

Е дна жена каза. Обичайно така започват всички истории за слухове, манипулации и гаднички измислици, които се ползват за удобството на някой. Или заради неудобството на друг. И най-вече, защото така сме свикнали. От десетилетия мнимата жена, която разказва всички тайни в държавата току изплува зад някоя история, която взривява я печата, я интернета.

Една жена каза. Обичайно така започват всички истории за слухове, манипулации и гаднички измислици, които се ползват за удобството на някой. Или заради неудобството на друг. И най-вече, защото така сме свикнали. От десетилетия мнимата жена, която разказва всички тайни в държавата току изплува зад някоя история, която взривява я печата, я интернета.

Е, жената вече е тук, за да ви разказва и коментира всички истории, които знае. Не се чудете коя е тя – виждали сте я всеки ден. Тя е съседката от първия етаж, която тайно се прокрадва зад прозореца, когато застанете пред входната врата на блока. Тя е бабата от пейката пред офиса ви, която знае коя колежка с кого си тръгва вечер и кой получава скъпи подаръци от таен ухажор. Тя е всезнайката, която обича да се кара с всички във Фейсбук и да изказва мнение като крайна инстанция. И след това да се прави на пич като завършва всеки пост със „ще си сипа“. Знаете ги, има ги много.

Всъщност тя може и да е той. Не защото сме джендър проповедници, а защото сме реалисти – от години не само жените обичат да клюкарят и да се държат като фусти. Ако не вярвате загледайте се в разни псевдо-десни водачи, които като нямат вече какво да кажат и бързат да ни изклюкарят пред някой – я ЕС, я някой посланик. „Бате, бате, а пък в България е много зле, защото не ми дават да управлявам“. Затова – вземете това 111 място по свобода на словото, Мониторингов доклад и други разни класации, чиято цел единствено е разни хора да се уредят с нова играчка за управление на масите.

Няма какво да се лъжем – всичко това винаги се е правило точно с тази цел. Борбата за власт е безмислостно жестока. „Борбата както казват е епична“, би добавил Вапцаров. А борбата за вашия Фейсбук/Инстаграм лайк и шер е нещо повече. Тя е безценна за малка мазна групичка, която иска да ви вкара в техния балон, в който ако не редиш „дейба тия…“ за всеки, който не харесва Костов (Иван, не Пламен… споко) значи е „платен трол“, който хейти по поръчка.

За да разберете как всъщност се самоконтролираме в мрежата и как сами можем да се подлъжем, че познаваме „общественото мнение“, просто направете един експеримент. Влезте с нов акаунт във Фейсбук. Напълнете го с напълно непознати хора от всякакви „касти“. И ще бъдете силно изумени. Пук! Това е звукът от пукането на Розовия балон, в който сами сме се вкарали. И изведнъж ще осъзнаете, че ако шепа кресливи „умни и красиви“ мислят, че разни типове като Полфрийман трябва да бъдат канонизирани като светци, защото уж се застъпил за някакви митични роми, огромна част от обществото или е отишло да събира камъни за Калпакчиев или не му дреме за целия казус…

Последните две групи са фифти, фифти, както викаше Камата. А ако нямате какво да правите – влезте в пасторските групи. Или тия за митични същества и срещи с НЛО-та. И пуснете слух, че ще ни крадат мъжете от кръчмите. Всъщност още преди няколко дни в мрежата се развъртяха снимки на норвежкия отбор по отвличане на балкански мъже с цел експлоатирането им по шведски модел. Да му мислят клетниците! Нощите там понякога никога не свършват…