Д а правиш храна от въздуха, изглежда нереално, но стартъп, базиран във Финландия, е разработил нова технология за производство на протеин на прах за човешка консумация от въглероден двуокис.
Да правиш храна от въздуха, изглежда нереално, но стартъп, базиран във Финландия, е разработил нова технология за производство на протеин на прах за човешка консумация от въглероден двуокис.
Компанията „Солар Фуудс“ е основана през 2017 г. Тя използва електричество и въглероден двуокис от въздуха за производство на субстанция, която има вкус на пшеничено брашно. Компанията се надява нейните продукти да се появят на рафтовете през 2021 г.
По-голямата част от веществото съдържа протеин, а останалата част – въглехидрати и мазнини. Компанията се надява да пусне на пазара протеина като съставка в храни като йогурт или вегетариански алтернативи на кюфтето.
Технологията
Технологията включва разлагането на водата в кислород и водород чрез електричество в биореактор. В резултат водородът се добавя към въглероден двуокис, което може да се даде за храна на микробите при процес на ферментация.
Паси Вайника, изпълнителен директор на базираната в Хелзинки „Солар Фуудс“, заяви, че първата фабрика на компанията е в прединженерна фаза. Това ще позволи на фирмата значително да повиши своята продукция.
Лиценз
В момента работим с реактор, който е с големина на възрастен човек. Във фабриката ще имаме реактори, които ще бъдат с големина на автобус, казва директорът. Няколко такива реактора ще произвеждат тонове продукция годишно.
Преди да достави продукта на потребителите, компанията трябва да вземе лиценз от Европейския съюз.
Монитор