0

Х акери са заразили компютрите на три енергийни и транспортни компании в Украйна и Полша с усъвършенстван зловреден софтуер и може да планират разрушителни кибератаки, заяви фирма за киберсигурност, цитирана от Ройтерс.

Хакери са заразили компютрите на три енергийни и транспортни компании в Украйна и Полша с усъвършенстван зловреден софтуер и може да планират разрушителни кибератаки, заяви фирма за киберсигурност, цитирана от Ройтерс.

Фирмата за киберсигурност ЕСЕТ (ESET), чиято централа е в Словакия, публикува доклад на свои анализатори, в който обаче не се посочва определена държава, стояща зад хакерската дейност, регистрирана между 2015 и средата на 2018 г. Там обаче се приписва отговорността на група, обвинявана от британските власти, че е свързана с руското военно разузнаване (бившето ГРУ, сега само ГУ).
"Важното в случая е, че те все още са активни", заяви пред Ройтерс сътрудник на ЕСЕТ.
Кремъл отрече всякакви връзки с предполагаемата хакерска дейност.
ЕСЕТ не уточнява кои са засегнатите три компании в Украйна и Полша, а Ройтерс не е в състояние да установи кои са те.


Украинската киберполиция потвърди, че е имало атаки срещу две украински компании, но отказа да даде повече подробности.
Полското контраразузнаване отказа коментар.
Компанията ЕСЕТ е участвала в разследването на поредица кибератаки в Украйна през последните години, включително срещу украинската електроенергийна мрежа през 2015 г., отбелязва Ройтерс.
Според нея хакерите, които атакували електроенергийната мрежа на Украйна с вирус на име "Блек енерджи" ("Черна енергия"), сега използвали нов вирус с името "Грей енерджи" ("Сива енергия"). "Грей енерджи" бил използван и срещу засегнатите компании според сътрудника на ЕСЕТ.