0

М ВР се е превърнало в пиар агенция. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по повод обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков от тази сутрин за търговия с вот.

МВР се е превърнало в пиар агенция. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по повод обвиненията на вътрешния министър Бойко Рашков от тази сутрин за търговия с вот.

Първо пред БНР Рашков заяви, че в Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. След това на тържеството на празника на МВР посочи, че при акцията в Хасково в имущество на лица, свързани с ГЕРБ, са открити списъци с 28 000 избиратели. По първоначални данни, това били избиратели за политическа партия ГЕРБ.

Тома Биков поясни, че има силен шум от доста объркан човек - Бойко Рашков. Въпреки този шум, социологическите проучвания показвали, че те продължават да са на първо място и да са първа политическа сила. Сега бил финалната част на пиар кампанията, а МВР се превърнало в пиар агенция. Той започнал атака дори и срещу БПЦ.

"Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат църквата, но не са успели", каза Биков. "Надяваме се следващите дни да не видим митрополити на разпити. Това е директно участие в кампанията и ще доведе до недоверие в изборния процес", каза още Биков и добави, че не църквата подкрепя ГЕРБ, а обратното.

По-рано през деня пред Нова телевизия от ГЕРБ определиха твърденията на Рашков така: „Поредната груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, казаха от партията.

Иначе в началото от ГЕРБ напомниха, че служебното правителство работи без НС и е с ограничен мандат. И ако не от законова гледна точка, то политическият морал не предполага да се ангажира с дългосрочни решения. Вместо това те са се съгласили да се присъединим към решението на Г-7 за увеличение на корпоративния данък  - на минимална ставка от поне 15 % Това се е случило непрозрачно, без дебат, без оценка за риска. От ГЕРБ попитаха защо финансовият министър не е дал пресконференция да обясни това решение и в кой коридор са го притиснали. Отговор дължал и премиерът Стефан Янев. ГЕРБ разбрали за това от сайта на ОИСР, където бил качен списък с държавите, включили се към инициативата. Там обаче не фигурират доста други европейски държави. Според ГЕРБ това ще повлияе на бизнес климата  у нас, тъй като това за нас означава 50 % скок на данъка, който в момента е 10 на сто. Решението на МС пък било взето на 30 юни.

По думите на Деница Сачева пък това решение е непочтено, непрофесионално и взето непрозрачно. Тя предупреди, че така се готвят да управляват от коалицията БСП, ДБ и ИМВ. По думите й вдигането с 50 % на корпоративния данък означава, че 1,2 млр.лева да се вземат от бизнеса, а това на свой ред означава да не се откриват работни места  и по-висока безработица.

Томислав Дончев пък упрекна служебното правителство, че е свръх активно, но по този въпрос имало тишина. Настояват да чуят позициите на синдикатите и работодателите, които са партньори на държавата в Тристранката. Поясни, че ГЕРБ не предвиждат скок на данъците и призова седмица преди вота останалите партии да излязат с позиция. Позиция трябвало да даде и президентът Румен Радев, който е назначил служебния кабинет.

Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ

Трима задържани след спецакцията в Хасковско, имали списъци с 28 000 избиратели

Прокуратурата отговори на обвиненията на Рашков: Опит за неправомерно влияние и вмешателство