0

Н идерландският арт-детектив Артур Бранд, известен като „Индиана Джоунс в света на изкуството“, намери златна халка на писателя Оскар Уайлд 18 години след кражбата й.

Нидерландският арт-детектив Артур Бранд, известен като „Индиана Джоунс в света на изкуството“, намери златна халка на писателя Оскар Уайлд 18 години след кражбата й.

Скъпият пръстен, чийто дизайн прилича на колан с катарама, се е съхранявал в колежа „Магдалин“ към Оксфордския университет, където авторът на „Портретът на Дориан Грей“ е учил. През 2002 г. бижуто, чиято стойност се оценява на 40 000 евро, било задигнато. Грабителят бил заловени арестуван, но украшението вече било продадено на търговец на скрап за 175 евро и не било възможно да се открие.

Бранд обаче издирил плячката с помощта на приятели, запознати с престъпния свят на Лондон. Той видял пръстена с катарама и гравюра на гръцки надпис и веднага го разпознал. От колежа благодарили на експерта и заявили, че реликвата ще се върне обратно в колекцията от вещи на един от най-известните възпитаници на учебното заведение.

Халката с тегло 18 карата била подарена от писателя на негов състудент през 1876 г. На нея бил гравиран надпис на гръцки език отвън - „Дар от любов за този, който желае любов“, както и английските инициали на приятелите отвътре.

48-годишният изкуствовед Артур Бранд получава световна известност през 2015 г., когато намира 2 бронзови статуи на коне от любимия скулптор на Хитлер – Йозеф Торак. През март тази година той открива и открадната преди 20 години от яхта във Франция картина на Пикасо.