0

И нфарктни балотажи за кмет в Шумен и Перник. Кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат в Шумен Любомир Христов спечели в неделя втория тур срещу опонента си от БСП Венцислав Венков.

Инфарктни балотажи за кмет в Шумен и Перник. Кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат в Шумен Любомир Христов спечели в неделя втория тур срещу опонента си от БСП Венцислав Венков.

Фотофиниш определи новия обитател на кабинета на "Славянски" 17, а Христов изпревари кандидата на социалистите със 77 гласа. От БСП обсъждат вариантите за касиране на вота в Шумен заради нарушения, които може да са имали влияние върху изборния резултат. За новия стар кмет са гласували 12 538 души, или 48,57 процента от
всички, които са застанали пред урните на втория тур. Бившият журналист и екс областен управител Венцислав Венков е само на 3 десети зад победителя с 48,27 на сто от неделния вот.

53 гласа натежават и за избора на новия-стар кмет на община Каспичан Милена Недева. Недева имаше зад гърба си два мандата като кмет на ГЕРБ, но вътрешнообщински преврат при номинациите в Каспичан я остави на второ място. Вместо смятаната за успешна кметица местната структура издигна Юлия Вълчева Добрева-Петрова. Недева се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, стигна до балотаж, побеждавайки кандидатурата на БСП, а в неделя спечели и кметското място с 53 гласа повече от официалния кандидат на партията си. Недева е член на ПП ГЕРБ и няма данни да е била изключвана от партията.

Подобно е и положението в Перник, където социалистът Стоян Владимиров спечели само с 1000 гласа разлика от кандидата на ГЕРБ Вяра Церовска. Първият получи малко над 50 % от гласовете, а Церовска се размина с пореден мандат в Перник само с малко над 2 % и спечели на балотажа 47,68 на сто подкрепа.