0

П рочутото сопрано Райна Кабаиванска озари с присъствието си 70-годишния юбилей на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов в неделя вечер.

Прочутото сопрано Райна Кабаиванска озари с присъствието си 70-годишния юбилей на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов в неделя вечер.

Дивата от световните сцени, достолепна в елегантния си червен тоалет, аплодира от официалната ложа празничния спектакъл на мюзикъла „Mamma Mia!”, а когато след края му рожденикът обяви името й, тя се изправи на крака и дълго маха към него с копринения си шал.

Залата на Операта бе преизпълнена до краен предел и през цялото време зрителите припяваха и пляскаха с ръце на вечните хитове на ABBA – Super Trouper, Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Voulez-Vous, SOS, Thank You for the Music, Waterloo... На финала и Маестро Карталов не устоя на изкушението и излезе да се разкърши с танц на едноименното парче Mamma Mia, намирайки си място в редицата на младите от екипа, на който е режисьор.

Зад кулисите Пламен Карталов бе посветен в рицарско звание с лек удар с шотландски меч, по модел на средновековните келтски оръжия, специално поръчан от Испания за тържествения случай. „Ние, кралете и кралиците на мюзикъла в България, посвещаваме в рицарско звание акад. Пламен Карталов за проявен кураж, благородство и космополитен талант в целият му нелек творчески път. С тази аколада ви обявяваме за Рицар на духа!

Сър Пламен, можете да станете!

произнесе Деница Шопова, една от примите в представлението, редом с която новопокръстения приветстваха и останалите от звездния екип – Орлин Горанов, Ники Сотиров, Люси Козарева, младото сопрано Весела Делчева, Николай Павлов, Денко Проданов, Яница Маслинкова, номинираният с „Икар 2018“ за дебют актьор Боян Арсов и останалите...

Приповдигнатата атмосфера бързо обхвана салона и сцената, където асът от дублажа Симеон Владов, участник в друг от съставите на постановката, прочете 20-те принципа в работата на Карталов. Сред тези „божии заповеди“ на Маестрото фигурират: „Задачата на операта е залата да е пълна“, „Една звезда спектакъл не прави“, „Втори Борис Христов и Гяуров няма да се родят, всеки трябва да следва своя път на развитие“ и т.н.

Прозвучаха поздравителни адреси от президента Румен Радев, председателя на Комисията за култура и медии в НС Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов. В приятелски тон бе издържано посланието на Рашидов: „Сякаш беше вчера, когато за първи път те видях…Отличих те от останалите…Запомних те, и

не заради библейското излъчване

на осанката ти, а заради борческото огънче в очите, заради амбицията да си сред най-добрите…Заради вдъхновеното преследване на различното, експеримента, равняване по най-екстравагантното...“, пише той. Освен от много родни институции и изтъкнати личности, юбилярят бе уважен и от знаменитости в чужбина: Никълъс Пейн – почетен председател на асоциация „Опера Европа“, Александър Перейра – директор на театър „Ла Скала“ в Милано, Джон Алисън – главен редактор на сп. „Опера“ в Лондон...

А ако някой се пита дали хитовете на ABBA звучат добре на български, изпети от забележителни наши гласове, нека отиде и чуе „Mamma mia, къде ми е умъъът, как да те забравя?!“ в някоя от следващите дати в Операта: 18 септември, 5, 7, 12 и 14 октомври. Стига да намери билети...