0

Ф отоизложба „Матера – нюанси“, организирана от Италианския културен институт у нас и общински институт Старинен Пловдив, се открива в сряда в Града на тепетата.

Фотоизложба „Матера – нюанси“, организирана от Италианския културен институт у нас и общински институт Старинен Пловдив, се открива в сряда в Града на тепетата.

До 2 април в Балабановата къща ще бъдат експонирани 30 фотографии на Дениз Мацарела, направени в емблематичния каменен град Матера, който, заедно с Пловдив, е европейска столица на културата за 2019 г.

„Матера – нюанси“ побира в себе си едно въображаемо и същевременно много истинско пътуване. Акцентът не е поставен върху човека и неговите дела – главни герои са сградите с безкрайните си геометрични форми, които извикват спомена за Питагор – виден жител на античната Матера. Прогонен от тирана на родния му остров Самос, великият математик и философ е завършил живота си в Метапонтум – гръцка колония в Южна Италия, в чиято някогашна територия се намира и днешният град.

На вернисажа, който ще се състои в сряда от 18.00 ч., ще присъстват авторката на фотографиите – Дениз Мацарела, посланикът на Италия в България Стефано Балди и директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педди, които ще открият официално изложбата.

Експозицията е придружена от фотографски конкурс, който трябва да увековечи красотата на Пловдив и богатството на неговото културно-историческо наследство. Подробностите за участие ще бъдат съобщени на самото откриване. Награждаването на победителите в конкурса – автори на най-добрите кадри от нашата културна столица, ще се състои на 4 юни, също в Балабановата къща.

Изложбата „Матера – нюанси“ е част от календара на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.