У никален всъдеход Land Rover Discovery постъпи на активна служба в автопарка за спешни животоспасяващи случаи на Червения кръст. Специално създаденият Discovery ще осигурява жизненоважен поглед от високо чрез специализиран дрон, както и надземна помощ, за да може да достигне до всяка една точка в качеството си на мобилен команден център към екипите на австрийския Червен кръст за справяне при бедствия.

Уникален всъдеход Land Rover Discovery постъпи на активна служба в автопарка за спешни животоспасяващи случаи на Червения кръст. Специално създаденият Discovery ще осигурява жизненоважен поглед от високо чрез специализиран дрон, както и надземна помощ, за да може да достигне до всяка една точка в качеството си на мобилен команден център към екипите на австрийския Червен кръст за справяне при бедствия.

Автомобилът е продукт на 18-месечното сътрудничество между Land Rover Special Vehicle Operations и австрийския Червен кръст, като е разработен на базата на оригиналния концептуален всъдеход Project Hero. Специалният Discovery притежава най-модерно комуникационно оборудване, в което важна роля играе модерен 8-роторен дрон. Термовизионната камера на дрона е с дълъг обхват и с възможност да засече човек от 440 м, както и да идентифицира автомобил от почти 1 км. Операторът може да проследява обекти, намерени с помощта на дрона, като просто докосне опцията върху плъзгащите се сензорни екрани с видео връзката на основния компютър, и да получи точни координати, което може да се окаже критично важно при  спасителни акции.

Discovery ще функционира като мобилен център за спешни случаи, от който експертите на Червения кръст ще насочват спасителните операции. Специалните характеристики включват четири радио антени, 360-градусово осветление и уникално интегрирано товарно пространство от карбонови влакна в ролята на команден център, което позволява на служителите на Червения кръст да координират действията при спешни случаи веднага щом пристигнат на мястото на бедствието през деня или през нощта.

Уникалният Land Rover Discovery се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател TD6 с мощност 258 к.с., който позволява на спасителните екипи бързо да достигат отдалечени зони на бедствия при всякакви условия и предоставя незабавно обновяване на информацията, за да се подобри времето за реакция и да се координира планирането при спешните операции.

Близките връзки на Land Rover с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) започват с дарението на автомобил, който да бъде използван като мобилен диспенсър в пустините на Дубай през 1954 г. Оттогава компанията Land Rover е дарила повече от 120 автомобила на IFRC, помагайки на организацията да подобри живота на уязвимите общности по цял свят.

„От началото на сътрудничеството ни през 1954 г. целта ни е да помагаме на Червения кръст да подобрява своята реакция при бедствия и да съдействаме за спасяването на човешки животи. Нашите инженери работиха в тясно сътрудничество с екипа за спешни случаи на австрийския Червен кръст, прилагайки технологиите и опита на Land Rover, за да създадат уникално решение, адаптирано към изискванията на Червения кръст в региона”, заяви Майкъл ван дер Санде, изпълнителен директор на Land Rover Special Operations.

„Благодарни сме на Land Rover за щедрата подкрепа през последните шест десетилетия. Моделът Discovery за спешни случаи е още един резултат от нашето силно глобално партньорство, обединяващо експертния опит на Червения кръст и на Land Rover в един уникален автомобил, който ще промени спасителните операции при най-тежки условия”, сподели д-р Джемила Махмуд, заместник-генерален секретар на IFRC.