0

Разядки с патладжан

От богатите рецепти на Иван Звездев избрахме няколко разядки, в които има и патладжани. Стават и за самостоятелно хапване, с ракийка или не, но с кеф и да си оближеш пръстите. Още на zvezdev.com.

Кьопоолу

Продукти:

1 голям патладжан - 300 г

2-3 чушки - 200 г

1 домат

2 с.л. олио

3-4 скилидки чесън

4 стрък ситно нарязан магданоз

1 с.л. оцет

1 ч.л. сол

 

Приготвяне:

Почистете патлдажаните и ги надупчете на няколко места с нож. Полейте с малко олио и сложете в тава, покрийте ги с фолио и изпечете за 30-40 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. Изпечете чушките и ги обелете. Чесънът се стрива с малко сол и олио в голяма дървена купа, за да стане на кашичка. От изпечения патладжан се отделя сърцевината и се маха обелката. Смачква се добре заедно със чесъна в същата купа. Добавят се печените чушки и се стриват. Доматът се нарязва на ситно и слага при стритите зеленчуци. Добавя се чесън и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Посолява се, полива се с оцет и олио и разбърква добре. Готовото кьопоолу е добре да отлежи поне 30 минути в хладилник, за да се смесят добре вкусовете.

 

 

Лютика със сирене

Продукти:

200 г овче или краве сирене

1 печен патладжан

3-4 печени домата

3-4 печени чушки

1 глава кромид лук

1 връзка магданоз

сол на вкус

струйка олио

 

Приготвяне:

Нарязваме кромид лук на ситно и го прехвърляме в глинена купа. Посоляваме, добавяме наситнен магданоз, стриваме добре. Добавяме на части печени зеленчуци, като продължаваме да стриваме. Добавяме сирене, намачкваме и него. В самия край поливаме със струйка олио и поднасяме.

 

Пълнени яйца

Продукти:

6 твърдо сварени яйца

1 червена чушка за декорация

 

За плънката:

1 патладжан

2-3 кисели краставички

1 скилидка чесън

1 с.л. горчица

3-4 стръкчета прясна мащерка или 1/2 ч.л. сушена

няколко капки оцет

2 с.л. зехтин

2 щипки захар

сол на вкус

 

Приготвяне:

Срязваме на две патладжан и правим прорези по повърхността му. Поръсваме обилно със сол и го поставяме изправен в тава, за да се отцеди горчивия сок. Изплакваме и подсушаваме патладжана, слагаме го в тава с хартия за печене на дъното. Нарязваме на филийки скилидка чесън и ги поставяме в прорезите. Отгоре слагаме 2 стръка мащерка и поливаме със зехтин. Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 190-200 градуса за 20-25 минути. Отделяме сърцевината на патладжана и я накълцваме. Обелваме яйцата, режем ги на две, отделяме жълтъците и ги смачкваме. Прехвърляме и патладжана, размесваме добре. Добавяме и нарязани на ситно кисели краставички, горчица и сол на вкус, поливаме с няколко капки оцет, поръсваме със захар. Добавяме прясна мащерка, разбъркваме и наливаме зехтин. Смесваме много добре продуктите, докато станат на пастет, след което прехвърляме в пош. Сместа може и да се пасира. Във всеки белтък слагаме тънки ивички чушка, нанасяме от плънката, отгоре декорираме с чушка. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме.