Разядки с патладжан
От богатите рецепти на Иван Звездев избрахме няколко разядки, в които има и патладжани. Стават и за самостоятелно хапване, с ракийка или не, но с кеф и да си оближеш пръстите. Още на zvezdev.com.
Кьопоолу
Продукти:
1 голям патладжан - 300 г
2-3 чушки - 200 г
1 домат
2 с.л. олио
3-4 скилидки чесън
4 стрък ситно нарязан магданоз
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
Приготвяне:
Почистете патлдажаните и ги надупчете на няколко места с нож. Полейте с малко олио и сложете в тава, покрийте ги с фолио и изпечете за 30-40 минути на 200 градуса в предварително затоплена фурна. Изпечете чушките и ги обелете. Чесънът се стрива с малко сол и олио в голяма дървена купа, за да стане на кашичка. От изпечения патладжан се отделя сърцевината и се маха обелката. Смачква се добре заедно със чесъна в същата купа. Добавят се печените чушки и се стриват. Доматът се нарязва на ситно и слага при стритите зеленчуци. Добавя се чесън и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Посолява се, полива се с оцет и олио и разбърква добре. Готовото кьопоолу е добре да отлежи поне 30 минути в хладилник, за да се смесят добре вкусовете.
Лютика със сирене
Продукти:
200 г овче или краве сирене
1 печен патладжан
3-4 печени домата
3-4 печени чушки
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
сол на вкус
струйка олио
Приготвяне:
Нарязваме кромид лук на ситно и го прехвърляме в глинена купа. Посоляваме, добавяме наситнен магданоз, стриваме добре. Добавяме на части печени зеленчуци, като продължаваме да стриваме. Добавяме сирене, намачкваме и него. В самия край поливаме със струйка олио и поднасяме.
Пълнени яйца
Продукти:
6 твърдо сварени яйца
1 червена чушка за декорация
За плънката:
1 патладжан
2-3 кисели краставички
1 скилидка чесън
1 с.л. горчица
3-4 стръкчета прясна мащерка или 1/2 ч.л. сушена
няколко капки оцет
2 с.л. зехтин
2 щипки захар
сол на вкус
Приготвяне:
Срязваме на две патладжан и правим прорези по повърхността му. Поръсваме обилно със сол и го поставяме изправен в тава, за да се отцеди горчивия сок. Изплакваме и подсушаваме патладжана, слагаме го в тава с хартия за печене на дъното. Нарязваме на филийки скилидка чесън и ги поставяме в прорезите. Отгоре слагаме 2 стръка мащерка и поливаме със зехтин. Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 190-200 градуса за 20-25 минути. Отделяме сърцевината на патладжана и я накълцваме. Обелваме яйцата, режем ги на две, отделяме жълтъците и ги смачкваме. Прехвърляме и патладжана, размесваме добре. Добавяме и нарязани на ситно кисели краставички, горчица и сол на вкус, поливаме с няколко капки оцет, поръсваме със захар. Добавяме прясна мащерка, разбъркваме и наливаме зехтин. Смесваме много добре продуктите, докато станат на пастет, след което прехвърляме в пош. Сместа може и да се пасира. Във всеки белтък слагаме тънки ивички чушка, нанасяме от плънката, отгоре декорираме с чушка. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме.