0

В еликобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации, предадоха световните агенции.

Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации, предадоха световните агенции.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) - руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) - като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт.

"Нашето послание е ясно - заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност", подчерта Хънт.

Въпреки че е по-малка известна от някога могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, руската служба за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие - от Кубинската ракетна криза до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс.