0

О съден условно на 1 година и 8  месеца затвор съучастник в телефонна измама на територията на Казанлък  се ожали от присъда, по сила на която трябва да възстанови на жертвата цялата отнето чрез измама сума от 4 900 лв.

Осъден условно на 1 година и 8  месеца затвор съучастник в телефонна измама на територията на Казанлък  се ожали от присъда, по сила на която трябва да възстанови на жертвата цялата отнето чрез измама сума от 4 900 лв.

В жалбата на П.Г. до  окръжния съд в Стара Загора се настоява да бъде отменено наложеното му наказание в частта за възстановяването на парите под претекст, че като „муле“ е получил едва…500 лв. Отделно от това осъденият иска да бъде отменена присъдата и в частта и за  нанесени неимуществени вреди в размер на 1 500 лв.

Измамата е била извършена на 3 ноември 2017 година, като 57-годишен местен жител е бил убеден, че подпомага МВР за задържане на опасни престъпници. Жертвата изтеглила  4 900 лв от спестовната си сметка в банка ДСК и ги оставила до контейнер за смет на улица „Славянска“недалеко от училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в родния си град, откъдето те били взети на същата дата, след което отнесени до Велико Търново и там оставени в храсти до билборд в началото на града.

Извършителят е застанал пред Темида година по-късно, след като е бил задържан при аналогично престъпление и в хода на разпитите признал за измамата в Града на розите.Първоинстанционното дело е преминало в рамките на съкратено производство след признаване на вината от П.Г., което му гарантирало условна и намалена с 1/3 присъда.

Тричленен състав на окръжния съд е потвърдил присъдата , произнесена в Казанлък , но е отменил частта за нанесените неимуществени вреди като неоснователни и недоказани.Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.