0

С оцлидерът Корнелия Нинова подаде оставка, потвърдиха за "Монитор" от БСП. След нея оставка хвърли и шефа на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски.

Соцлидерът Корнелия Нинова подаде оставка, потвърдиха за "Монитор" от БСП. След нея оставка хвърли и шефа на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски.

В понеделник соцлидерката обяви, че няма да прави това веднага след като БСП загуби битката с ГЕРБ на евроизборите в неделя, а ще изчака да бъдат одобрени правилата за избор на нов лидер на Столетницата и самата процедура за това да стартира официално след около два месеца.

Нинова ще се бори отново за доверието на съпартийците си. Тя обяви решението си да подаде оставка по време на пленума, който беше свикан от нея на "Позитано 20". На него Нинова е поискала бързо свикване на конгрес, на който да се определят условията за пряк избор на лидер. В същопто време възникна дебат около това дали тя да остане на поста като председател в оставка до свикването на въпросния конгрес.


В крайна сметка Националния съвет на партията отказа да гласува временно изпълняваш длъжността лидер на БСП и Нинова ще остане председател в оставка до конгреса на 15 юни. Пленумът отхвърли и предложението да  напише правила за пряк избор на нов лидер и условията ще бъдат прети от Конгреса.

След подадена оставка Нинова обясни пред журналисти, че представата й за морал и достойнство в политиката означавало първият да поеме най-голямата отговорност. Тя посочи, че още преди приемане на дневния ред на Пленума е подала оставка и е настояла за свикване на конгрес на 15-и юни. "Конгресът е органът, който трябва да констатира моята оставка и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател, пряко от цялата партия и когато тези правила бъдат приети, да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам, заедно с другите кандидати, да се явя, скъпи членове и симпатизанти, пред вас, за вашето доверие отново", каза Нинова.

Очаквайте подробности!