0

М ъжете се движат най-често по глутници. Ако се скарат – бият се, изтупват се и изглаждат отношенията на по бира. Цял екип от учени обаче не би могъл да разшифрова тайната на женското приятелство. Как да го създадем? Как да го запазим? Лицемерие или чиста доза любов? Модерна поговорка гласи, че нищо не сплотява две жени така, както омразата към трета. В тази мъдрост несъмнено се крие истина. Подводните камъни в реката на приятелството обаче са повече, отколкото притегателната сила между две дами. Ето какво може да удави дружбата ви:

Мъжете се движат най-често по глутници. Ако се скарат – бият се, изтупват се и изглаждат отношенията на по бира. Цял екип от учени обаче не би могъл да разшифрова тайната на женското приятелство. Как да го създадем? Как да го запазим? Лицемерие или чиста доза любов? Модерна поговорка гласи, че нищо не сплотява две жени така, както омразата към трета. В тази мъдрост несъмнено се крие истина. Подводните камъни в реката на приятелството обаче са повече, отколкото притегателната сила между две дами. Ето какво може да удави дружбата ви:

Завист ли бе, да я опишеш

Красотата трудно ще спаси света, докато завистта е нейна постоянна спътница. Независимо дали го осъзнава, всяка жена понякога се поддава на това неприятно чувство. От къде намира пари за такива скъпи дрехи и бижута? Защо има толкова много обожатели? Как така е раждала, а е по-слаба от мен? ... Тези и още куп популярни въпроси терзаят мнозина жени. Завистта е основният проблем при приятелствата на представителките на нежния пол. Ако не се радвате истински на постиженията на своята bff, значи приятелството ви не е истинско и вината е във вас. Затова повечето жени се надушват със сродни по интелект, визия и финансово състояние дружки или търсят такива, които са под нивото им.

По-по-най

Да обърнем палачинката. В случай, че най-доверената ви приятелка постоянно се съревновава с вас (може би защото ви завижда), на вас също ще ви писне. Понякога това се изразява в хапливи коментари от типа „Муцка, много си хубава, но си прекалила с червилото“ или „Супер си с тази рокля, но да не си качила някое килце?“. Веднъж в годината може да преглътнете подобни изказвания, но ако те са постоянни – отсрещната страна не ви мисли доброто. Дразнението обаче удря тавана, когато дружката ви започне да се състезава с вас. Купувате си нов телефон и след два дни тя също, но по-хубав от вашия. Споделите, че ще ходите на почивка в Созопол, тя ви съобщава, че ще стегне куфарите за Санторини. Решавате, че ще си направите нова прическа и след седмица тя тича при фризьорката. И така нататък. Когато един човек се опитва да се съревновава с вас без причина, по-добре го отпишете от списъка си с контакти за бързо реагиране при нужда от женска вечер с бутилка вино.

Под светлината на прожекторите е тясно

Вие сте душата на компанията. Всеки се обръща към вас за съвет, шегите ви чупят смехометъра, а комуникацията ви с момчетата в групата върви по мед и масло. Изведнъж се появява момиче, което светкавично ви отмъква ролите на терапевт, комик и дружка по джойстик. Преходът от центъра на вниманието до поредното място в публиката е горчив. Но ако ви е трудно да споделяте славата, ще изгубите приятелството си с въпросния нов член, а може би и с цялата компания.

Ролята на постоянен слушател омръзва

„И той, муци, като ме погледна с тези големи сини очи... коленете ми се разтрепериха. Като онзи път, когато говедото – бившият ми – ме заведе в Париж. Той беше глупак, но пък в Париж си беше хубаво. Показах ли ти снимки? Ето, тук съм аз на фона на...“ Ако се опитвате да разкажете 10 истории наведнъж, а микрофона за речите е единствено във вас, то със сигурност няма скоро да можете да се похвалите с искрено приятелство с друга жена. Момичетата обикновено обичат да говорят, като често наблягат дори на несъществените подробности от преживяванията си. Ако споделянето е само едностранно обаче то със сигурност отношенията между вас и дружката ви куцат. Първо, защото ролята на слушател омръзва светкавично, особено когато „ораторът“ се самозабрави, а разказът му прерасне в самохвалство. Второ, имайте предвид, че ако не давате думата на отсрещната страна, а тя усмихнато кима срещу вас, то най-вероятно мислено се смее на вашето празнословие. Така че ако разказвате за говедото, новото теле със сини очи и екскурзията до Париж на приятелката си, то поне я попитайте дали и тя има някакви планове за лятото. Пък може и да се изненадате от това как звучи гласът й.

Синдромът на новодошлата

„Защо ме мразите толкова?“ Този въпрос бе забит на група тийнейджърки от прясно прекрачилата прага на класната им стая нова съученичка. В отговор пък само една муха си позволи да бръмне, докато останалите момичета гледаха в тавана и си потриваха неловко главите. Факт е, че нито една представителка на женска компания не знае защо изпитва неприязън към „новото момиче“ в групата (в случая - класа). Вероятно се чувства застрашена. В конкретния случай поводът бе съмнение, че новата съученичка си пада по същото момче като пчелата-майка на групата. Но извън пубертетските неволи, новопридошлите приятелки към компанията почти винаги изпитват трудност да се сближат с нейните представителки независимо от възрастта. Може въпросното момиче да няма същите навици за излизане като останалите? Или се различава по лекотата, с която споделя интимни преживявания? Или пък често използва думаи като „всъщност“, „туй“, „онуй“, говори меко, косата й изглежда странно, а полите й са по-къси от разбиранията на другите за благоприличие. Това е неписан закон на женското царство - има ли неприязън, причини винаги ще се намерят... и никога няма да се изрекат.

Шушу-мушу къща разваля

Шок! Ужас! Бомба! Момичетата обичат да клюкарстват (макар и категорично да отричат подобни „слухове“ по свой адрес). Заложено е в ДНК-то им и спасение засега – уви, учените все още не са измислили. Всяка от тях обаче остава истински шокирана, когато разбере, че „най-добрата й приятелка“ е разпространила информацията относно последните й креватни постижения..., които иначе й били споделени при пълна конфиденциалност. Всъщност, голямата ни уста е сред най-честите причини за развалянето на женски приятелства. Обвиняваме бившата си „сестра“ по душа, че се е възползвала от доверието ни. Дали обаче това ни служи като урок да си сложим цедка на подробностите, които споделяме за себе си? И ако го направим, способни ли сме всъщност да изградим подобно „сестринско“ приятелство с друга жена? Често пъти не.