0

С амо преди седмица той премина царствено и тържествено по червения килим в Кан, носен на ръце от известния тик-ток блогър Каби Лейм. Степан бе наконтен с папийонка с цветовете на украинското знаме, а поводът да бъде заслепен от камери и прожектори бе, че той получи почетна награда на церемонията „Най-добрите инфлуенсъри и блогъри на света 2022“. Остава да уточним, че Степан не е кой да е, а мъркащото лице на благотворителността и добротворчеството. Котаракът, избягал от войната в Украйна, е питомен тигър от Харков, който, без дори да се помръдва от мястото си, печели десетки хиляди долари. Наградата му бе връчена за това, че събра над $10 000, които са пренасочени към бедстващите домашни любимци в страната му. Подобно на британския котарак Румен, който е най-известният му колега в българския Фейсбук, с повече от 57 000 последователи в социалната мрежа и две издадени книги със смехории на странен котешки диалект, Степан също си има прислужничка, тоест стопанка. Слугинята и пиарка на Румен е Наталия, а човешката майка на Степан е Анна.

Бритни

Степан е на 14 и надменното му изражение и гордо навирените мустаци имат финансово изражение. Но световната му слава идва благодарение на Бритни Спиърс, която първа публикува негова снимка в профила си в Инстаграм. Няколко дни по-късно италианската модна къща Valentino се свързва със собственичката на котарака Степан, за да го покани да рекламира чанти.

Както в повечето снимки и видеоклипове в акаунта на @loveyoustepan котакът Стьопа седи с абсолютно незаинтересуван поглед, независимо дали позира с чаша вино или прави реклама на известна модна марка. А след като излъчват репортаж за него по „Дискавъри“, от MTV придобиват правата за един от видеоклиповете с него. Степан печели, без да се помръдва от фотьойла, където се е разположил като на трон. Появиха се дори слухове, че може да замени кралското корги на Елизабет II. Войната в Украйна обаче го превърна и в благодетел. Иначе това не е първият път, когато любовта към котките завладява целия свят. На такава слава се радваше и Шупет, любимата персийка на Карл Лагерфелд. А светът още не може да преживее загубата на Grumpy Cat. И въпреки че сърдитата писана се спомина през 2019 г., нацупената й физиономия още е жива и активно се разпространява в мрежата.

Акаунт

От зората на интернет животните заемат привилегирована позиция в него, но мемовете и забавните видеоклипове отдавна са престанали да бъдат единствените сфери на тяхното влияние. С развитието на социалните мрежи четириногите се превърнаха в пълноценни инфлуенсъри със собствени профили, публика и милиони гледания.

Pig_igmna е най-известното прасе в Инстаграм с 43 000 последователи и гардероб, на който всяка звезда би завидяла.

Италианската хрътка Тика също е отличен пример за успеха, който може да постигне един домашен любимец. Тя живее в Монреал със семейството си – Оливър, Томас и Хари, а също така се смята за една от отговорните за модата в Инстаграм и Тик-Ток. Томас Шапиро е стопанинът на кучката, провидял грандиозния й блогърски потенциал. Той е нейният любящ стопанин и продуцент. И управлява популярния акаунт Tika the Iggy.

Профилът на Тика в Инстаграм има над 1,1 млн. последователи, а в Тик-Ток са към 2 милиона. Томас създал профила на майтап на 1 февруари 2016 г., но още в първата година от съществуването му вече имали над 10 000 последователи, които следели с интерес приключенията на Тики. А през 2020 г. интересът към нея нараснал лавинообразно. Фурорът настъпил, когато Дрю Баримор я поканила на интервю в шоуто си. Двете се харесали много и до ден днешен си другаруват и общуват. Звездни дружки на Тика са още Шарън Стоун, Упи Голдбърг, Брук Шийлдс, Сара Полсън и др. Хората се заглеждали в Тика на улицата и преди да стане модна икона и прочута блогърка. „Всички акаунти на Тика са безопасна зона, стараем се да създаваме приятно пространство, в което хората да преливат от любов и да се чувстват радостни“, изтъква стопанинът. А Тика гордо позира с безбройните си тоалети, но си има предпочитания и най-много се усмихва на цветните роклички и пухестите палтенца. Също като котарака Румен тя е автор на книга. А разликата между живота онлайн и офлайн е, че акаунтите на Тика са активни 24 часа в денонощието. Но иначе е поспаланка и може да изкара и 20 часа в леглото.

Космати блогъри във Великобритани

@winnythecorgi

Коргито Уинстън живее със собственика си фотограф Рейчъл Оутс в Лондон. Обича да се разхожда в парка, да се вози на двуетажен автобус и да яде пица. Уини има 68 хиляди абонати.

@tunathelongdog

Дългокосместите дакели Туна и Марло обичат да пробват различни тоалети и постоянно се състезават помежду си в изкуството да позират пред камерата на собственика си. Заедно те имат 22 хиляди и половина абонати.

@lecorgi

Не се подвеждайте по франкофонското име, Le Corgi Marseille е истински патриот и, според биографията му в Instagram, най-спокойният член на кралското семейство. Той пътува много и пише отзиви за храна. Има 136 хиляди абонати.

@sukiandthecity

Мопсът Суки живее със собствениците си - двойката Брадли и Мики - в Лондон. В свободното си време от ЛГБТК активизма и кариерата си на модел тя рекламира кучешка храна и конопено мляко. Тя има 23 хиляди абонати.

@mister_squishalicious

Френският булдог Марли живее в Източен Лондон. Той обича комикси (особено Спайдърмен) и смешни перуки. Но основната страст на Марли е уличното изкуство. Има 67 хиляди абонати.

@stewiesinclair

Йоркито Стиви Синклер е кучешка знаменитост. Тя си сътрудничи със звезди от риалити шоуто Made in Chelsea, членове на Little Mix и радио водещия на Capital FM Роман Кемп. В свободното си време обича да се разхожда из района на Гринуич. Има 11 хиляди абонати.

@allaboutlloyd_

Уипет Лойд е най-стилното куче в Лондон. Той обича да се конти с очила. Лойд има над 18 000 последователи.