0

Н овата носителка на титлата “Мис България Свят” Ивана Славова е само на 16 години и все още е ученичка във Второ средно училище „Академик Емилиян Станев“.

„Харесвам много това училище, там съм от първи клас“, споделя тя. До завършването на Ивана й остават още две години, признава, че оценките в училище не я вълнуват.

“Не съм зубър, не смятам, че оценките са важни или определящи за това дали ще станеш успешен човек”, каза пред "Телеграф" хубавицата.

ИЗДУХА КОНКУРЕНЦИЯТА: Десетокласничка стана Мис България Свят! (СНИМКА)

Все пак харесва повече разказвателните предмети, като география например.

Мечти 

Фокусирана е повече върху бъдещето и мечтата й е да бъде успешна бизнес дама и независима жена.

„Много ми се иска в училище да бъдат вкарани повече предмети за бизнес, развитие, инвестиции, стартиране на собствен бизнес и т.н.“, разказва тя. „Според мен дори ако нямаш добри оценки, това според мен не е знак, че няма да си добър работник, но пък според мен имаш качества за предприемач“, споделя тя. Учи се на бизнес от книги. Харесва много книгите на Робърт Кийосаки. Всъщност именно след като прочела „Богат татко, беден татко“, взима решение да се запише за финала на „Мис България“.

„Видях реклама на кастинга за конкурса в интернет, стана ми много любопитно, не беше точно моето, но после се замислих, че това може да е само още една нова възможност, която ако не опитам, няма как да знам какво ще стане“, разказва Мис България. Точно от книгата научила, че животът постоянно ни предлага възможности, но ние просто много често не ги виждаме. Замислила се върху тези думи и приела участието си като нова възможност. „Аз имам цели и една от тях е до 18 да градя име. Според мен участието ми в „Мис Свят“ е добро начало“, допълва Ивана. 

Роза 

Преминава през редица премеждия, попълване на въпросници, срещи, разговори, докато накрая е одобрена да представи страната ни на международния конкурс „Мис Свят“.

Майка й, която е далеч от тези неща, в началото реагира малко остро.

„Поканих мама на вечеря, за да й представя новината. Подарих й роза и чак тогава й разказах“, спомня си Ивана.

Първоначално реагира доста скептично, признава тя.  Следва среща с организаторите, на която майка й казва, че няма желание да й реже крилете, и дава своята подкрепа за това Ивана да участва на финала на „Мис Свят“. Подготвя се за конкурса само за 2 седмици.

Тръгва за Индия с 10 дизайнерски рокли, балетен танц и усмивка. Най-важната част от подготовката е това да създаде своя проект с благотворителна кауза за конкурса.

„Всъщност „Мис Свят“ е конкурс не просто за красота, а за красота с мисия. Всяка участничка трябва да подготви проект със своя лична кауза. Заглавието на моя проект беше „Независимата жена на 21 век“, знам, че много хора ще кажат: 16-годишна, каква независимост. Но самият факт, че аз дръзнах да замина на такъв конкурс на 16 години в Индия сама, означава, че съм независима. Много искам да поощря жените към това да мислят като предприемачи и повече за бизнес, защото именно това е нещото, което ти дава независимост“, разсъждава Ивана. 

Сцена 

По отношение на дефилирането и поведението на сцена хубавицата нямала никакви проблеми, тъй като светлините на прожекторите и сцената са й познати от малка. Когато е само на 4 години, се записва на балет. Майка й и разказвала, че тя сама била изявила желание да танцува. „В детската градина съм се записала“, с усмивка разказва тя. 

Прекарва в залата 7 години. Балетът й носи много медали, лични успехи и познания в житейски план. „Виждала съм по конкурси как си слагат на конкурентките иглички в палците, за да не успеят, това ме научи да съм предпазлива в живота“, разказва миската. Има любим солов танц върху музиката към песента „Една българска роза“ на Паша Христова. „Това е танцът, който ми е донесъл най-много медали, повечето момичета избират комерсиални песни на английски, а аз българска – това е много впечатляващо за журито. След класическия балет продължава с модерен, който й отваря очите в нова посока. Последните години посещава курсове по актьорско майсторство и признава, че в последно време се увлича по пеенето. 

Обиколила е света от Лапландия до Африка

Макар и само на 16, Мис България е успяла буквално да обиколи света надлъж и шир.

“Пътувала съм от Лапландия до Африка. Благодарна съм и оценявам много тази възможност, която имам благодарение на моите родители. Срещнах се с истинския Дядо Коледа, бях на сафари, видях такива гледки, плакала съм, защото осъзнавам шанса да се родя в такова семейство”, разказва Ивана.

Българка влезе в топ 50 на “Мис Свят” (СНИМКИ+ВИДЕО)

Хубавицата има брат и сестра и заедно с родителите си пътуват постоянно. Качват се на някой круиз и разглеждат заедно света. Като цяло миската харесва пътешествията. Когато е с приятели, обича да обикаля България с влак. “Аз все още съм малка, нямам кола, книжка и затова с моята компания обичаме да се качим на влака и да пътуваме. Това лято сме решили да се возим и в нощния влак”, с усмивка сподели Ивана .

Прави баница по рецепта на майка си

Ивана харесва да готви и всяка събота прави вита баница за цялото си семейство. “По принцип баща ми е кулинар. Обича да готви и всяка вечер имаме вкъщи 4-5-степенно меню. Но моят специалитет е баницата, която всички много харесват и всяка събота ме карат да я правя за цялото семейство”. Иначе Ивана се старае да се храни здравословно и когато е на диета, сама приготвя менюто си.