0

В арненски винопроизводители качиха бъчва с вино на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който потегли за Антарктида.

Целта им е да направят първото „мадейризирано“ българско вино.

След обстойно проучване на подсилените вина на португалския остров Мадейра двамата варненски винопроизводители Георги и Владислав Ванкови решават да направят експеримент без аналог за България.

През последните няколко години двамата братя са започнали процес по създаване на варненското вино в стила на Мадейра.

"След няколко години проби и изучаване на вината, обиколка на остров Мадейра и района на Порто, решихме да възпроизведем оригиналната технология за създаване на такъв тип вино", посочват братя Ванкови.

Метод

В миналото начинът за запазване и консервация на вината е бил те да бъдат подсилени, като се добавя гроздов дестилат с цел да се вдигне процентът алкохол и да се елиминира възможността за разваляне при дългите морски пътувания. В годините някои от бъчвите, отпътували по пътя към Индиите, са се връщали и винарите са забелязали, че виното е станало значително по-добро. Топлите трюмове, постоянното движение, концентрацията и оксидацията на виното го издигат на изцяло друго ниво - елеваж в истинския смисъл на думата.

Резултатът е различно и уникално вино. "Една наистина вдъхновяваща история, която ни накара да се впуснем в този експеримент, досущ в духа на великите мореплаватели. Изборът ни за грозде за експеримента беше лесен. Лозята над местността Кара дере в Беленския регион, плътно впили корени във варовиковите почви от близо петдесет години, носят наистина впечатляващи резултати и собствен характер. Реколта 2024 ни предостави отлични показатели, с които да се доближим максимално до идеята - първото "мадейризирано" българско вино", разказват винопроизводителите.

Експедиция

След като всички части на пъзела са налице, е останал най-важният елемент - елеважът. Тази част е поел научноизследователският кораб (НИК) "Св. св. Кирил и Методий" и неговият командир капитан втори ранг Радко Муевски. НИК ще превози запечатания съд с вино през водите на Атлантика, ще преминат Екватора и ще достигнат базата ни на остров Ливингстън, Антарктида. "След завръщането на кораба ще е направена първата и най-важна стъпка от процеса на "мадейризиране" и елеваж. Ще последват минимум пет години отлежаване и концентрация в топли помещения, за да се достигне резултатът, а именно - вино без аналог за България", посочват братята Ванкови.