0

Ф ермерски кооператив от Медисън в САЩ откри начин не само да реализира продукцията си, а и да популяризира здравословното меню. И така да печели допълнителни средства, които да влага обратно в земеделието. Фермерското обединение FairShare печели от готварски книги. Бестселърът за вегетарианска кухня „От аспержите до тиквичките“, отпечатан в три тиража, както и следващата книга на американските фермери, носи на създателите си 70 000 долара начален капитал годишно, пише LocalFood.bg, цитиран от Агроновините.

Заедно

Кооперативът FairShare обединява повече от 50 ферми за солидарно земеделие. Една от програмите, по които той работи, е за здравословно хранене и здравни застраховки, в която членовете му ползват големи отстъпки. Друг източник на приходи е именно издаването на готварски книги. Осем души, които се интересуват от създаването на жива мрежа за местни храни в района на Медисън, Уисконсин, се срещат в края на 1992 г., за да обсъдят идеята за подкрепяно от общността земеделие. По това време в групата им, наречена Madison Eaters Revolutonary Front, не членуват фермери. „Така се наложи да се свържем с цял куп стопанства, за да видим дали те се интересуват от солидарно земеделие“, обясни Джон Хендриксън, член на първоначалната група, а в момента координатор в Центъра за интегрирани земеделски системи на университета в Уисконсин. Осем стопанства в Медисън се отзовават и на следващата година решават да опитат солидарно земеделие заедно. В момента броят им гони 60.

Печат

В първите години от създаването си кооперативът пуска за печат и първата си книга за вегетарианско меню „От аспержите до тиквичките“. За създаването на книгата с доброволен труд се включват много от членовете на общността. Тя е отпечатана в три тиража. През 2013 г. кооперативът издава още една готварска книга. „Продажбите на книгите осигуряват около 70 000 долара годишен оперативен капитал за FairShare“, коментира Тони Ендс, член на управителния съвет на кооператива. Заедно със съпругата си Дела той управлява ферма между Медисън и Чикаго.

Тенденциите за развитие на солидарното земеделие в кооператива FairShare и източниците за доходи са подобни на тези при пазарите на източното крайбрежие. „Виждаме много хора, които придават добавена стойност на продукцията си, вместо в зимния сезон да предлагат доставени от Северна Америка хлебни изделия, сирене, кафе и дори органични плодове“, казват от кооператива. Месото е друг нов продукт в продуктовата листа на FairShare. Отскоро кооперативът предлага говеждо, свинско, пилешко и малко агнешко.

Получават специални счетоводни услуги

Кооперативът FairShare нямаше да може да се развива, ако не беше увеличеното търсене на продукти и специалните условия за членовете му като безплатното счетоводство, изтъкна шефът на кооператива Киера Мълви. И допълни, че предлага на фермите, които членуват в обединението, стратегически ползи в обучението, маркетинга и промоциите. Членовете на FairShare имат достъп до специализирана правна и счетоводна помощ, предлагана под формата на различни работилници.

Бавно начало за сигурно бъдеще

Бавното начало, с което започва да се разраства кооперативът, обещава сигурно и стабилно бъдеще. Когато Лора Браун става координатор на обединението през 2005 г., тя не подозира, че промотирането на фермите ще доведе до разработването на програма за здравна застраховка с отстъпки, която ще стимулира пазара на солидарното земеделие в Медисън. Програмата „Храни се здравословно” е по идея на един от членовете на общността – Катрин Ауербак, която е маркетингов директор в една от трите здравни организации на Медисън.

“За мен тя носи не толкова финансови ползи, колкото помага за подобряване на здравето на хората от общността”, казва Ауербак. Програмата стартира през 2005 г. с двама основни доставчици – фермите от алианса Vermont Valley Community Farm и Harmony Valley Farm. Първоначално част от отстъпките се връщат директно във фермите, по-късно това е променено и те се получават от крайните клиенти. Променя се и административният режим, за да се опрости процесът и да падне бюрократичната тежест за земеделските стопани. Организацията, за която работи Ауербак, активно маркетира и промотира програмата. Тя предизвиква широк обществен отзвук, а това води до записване на много нови абонати. Така още след първата година фермите в кооператива успяват да продадат цялата си продукция.