0

Е дин от начините да нахраните овцете със слънчогледи е да ги пуснете свободно в полето и да им позволите да се нахрупат със слънчоглед. Въпреки това, когато овцете ядат слънчогледи по този начин, те са склонни да тъпчат и да похабят много от растенията.

Лакомство

Сега много фуражи за овце се произвеждат със слънчогледов шрот. Това е вторичен продукт от производството на слънчогледово масло. Растенията се изсушават и се преработват в храна, с която можете да храните овцете си. Проучванията показват, че слънчогледовият шрот е също толкова добър, колкото и соевият шрот, когато се смесва с други зърна.

Можете също така да храните със слънчогледови семки като лакомство или да ги смесвате с обикновеното зърно на вашите овце. Вашите овце ще харесат, ако им хвърляте няколко шепи слънчогледови семки всеки ден, съветват от Овцевъд и Козевъд.

Чаша

Но се уверете, че вашите овце не ядат твърде много слънчогледови семки. Препоръчително е овцете да ядат само половин до една чаша слънчогледови семки всеки ден. Семената са лакомство, така че те трябва да съставляват само малка част от диетата на вашите овце.

Въведете слънчогледа бавно. Поради сложната и чувствителна храносмилателна система на овцете винаги трябва да правите промени в диетата деликатно и постепенно.

Фатално

Бързите и драстични промени в диетата могат да причинят силен стрес върху храносмилателната система на овцата. Това може да доведе до редица стомашни състояния, включително подуване, което може да бъде фатално.

За да избегнете подуване на корема, трябва да въвеждате слънчогледовите семки постепенно. Можете да направите това, като първо нахраните овцете си само с малка шепа семена. Ако вашите овце нямат лоша реакция след 24 часа, можете постепенно да увеличите размера на порцията.

Сериозно състояние

Подуването на корема при овцете е много сериозно състояние. Това се случва, когато в търбуха се натрупа твърде много газ и той не може да излезе. Трябва да сте наясно със симптомите на подуване, особено когато става въпрос за промяна на диетата или пашата на вашите овце.

Симптоми за подуване на корема

Ако вашата овца има подуване, тогава тя ще има някои или всички от следните симптоми.

Задъхване или затруднено дишане

Признаци на коремна болка, както ритане или взиране

Подуване на корема, особено от лявата страна.

Вашите овце може да станат сковани и нестабилни на краката си или да рухнат. Пяна върху устата или ноздрите.

Редовни опити за уриниране или изхвърляне

Ако смятате, че овцата ви има подуване, трябва незабавно да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Освен това трябва да познавате фуражите и да знаете кои са полезни и кои водят до подуване.