0

П рез януари и февруари лятото изглежда твърде далеч.

Но, ако отглеждате храната си в домашни условия, трябва да планирате отдалеч.

Може да се изненадате колко много подготвителна работа трябва да свършите през зимата, за да се подготвите за сезона.Мног

о градинари предпочитат да изчакат да дойде времето на последните слани, за да започнат подготовката. Но е добре да започнете още през зимата, за да си осигурите предимство за пролетните и летните месеци. Така ще имате време за реакция, ако направите грешка или нещо се стане по план.

Подложка

Засяването на семена на закрито, особено като използвате нагревателна подложка за разсад, ще ви даде шанс вашите зеленчуци да покълнат успешно тази година. За много видове семена такава нагревателна подложка не е необходима. Достатъчно е да използвате пластмасова тарелка.

Но при всички положения, основното предизвикателство на това да започнете да сеете семена за разсад през зимата, е липсата на достатъчно светлина и късия ден. Има риск разсадът да се източи и да залинее. Разсадът ще бъде слаб, ако се издължи в търсене на светлина. Затова е хубаво да използвате LED лампи за разсад. Така ще избегнете този проблем.

Агро Телеграф: Плоският данък се разклати за земеделците

При засяване на семена на закрито оскъдната светлина не е единственият проблем. Важно е да изберете най-подходящото място в дома си.Разликит

е в температурата могат да доведат до неравномерно покълване на разсада. Затова е важно да изберете такова място, където градусите са относително стабилни.

Избягвайте да засявате семена в близост до радиатор, печка или друг изкуствен източник на топлина. Не е добре и разсадът да бъде до врата, която често се отваря.

Когато сеете семена, е важно да разберете процеса на покълване. С две думи – това е процесът, при който семето се превръща в разсад.

Условия

За да имате успешно покълване на семена в дома си са важни следните условия:

Жизнени семена. Те са такива, когато са съхранявани правилно и когато не са твърде стари.

Вода. Трябва ви достатъчно вода, за да може обвивката на семето да се разпука и да започнат метаболитни процеси. Семената обаче не трябва да са накиснати твърде много във вода или пък да се поливат твърде много. Разбира се, някои семена имат нужда от много повече вода от други.

Кислород. Преди да се появи зелената част, семената разчитат на кислорода за енергия. Затова е важно да изберете подходяща почвена смеска. Тя трябва да е добре аерирана, за да може кислородът да достига до семето. Важно е почвената смеска да не се уплътни. От ключово значение е да не заравяте семената твърде дълбоко. 

Подходящи температури. Различните семена покълват при различни температури. Повечето ще покълнат при точно определен градусов диапазон. Има също и минимални температури, при които започва покълването. 

Култури

Ето и няколко култури, чиито семена сеем през януари.

На първо място това са доматите. Доматите са топлолюбиво растение. Но можете да започнете с отглеждането им още преди да се затопли времето. Доматите покълват при температура от 15 до 27 градуса по Целзий. За покълване са достатъчни и 4-5 градуса, но процесът няма да е ефективен. Повечето градинари сеят доматени семена на отопляемо място или с нагреваема подложка. Използвайте също така лампи за разсад, за да не се издължат младите растения.

Втората култура е сладкия пипер. Започвайки процеса много преди последните слани ще ви гарантира успех. Както и при доматите, пиперът има нужда от по-високи температури за покълване. Обикновено това се случва, когато градусите са между 18 и 35 градуса. Пиперът няма да покълне при температури под 15 градуса. Както и при доматите, хубаво е да използвате лампи за разсад.

Агро Телеграф: Турски розов домат със защита от Брюксел

Лютият пипер също се е сее през януари. Той също е топлолюбива култура. Но, както и при сладкия пипер и доматите, лютите чушлета също се сеят, докато навън върлува зима. За да достигнете необходимата температура за покълване е добре да използвате нагреваема подложка за разсад. Градусите трябва да бъдат над 18.

Патладжан

Патладжанът също е топлолюбив, но се сее през януари. Той е от същото семейство като доматите и пипера. За да достигне зрелост му трябва горещо лято. Покълването се случва при температури над 21 градуса, най-добре над 23-24.

Грахът е идеална култура за начинаещи градинари. Има много сортове, чиито семена се сеят преди пролетта. По всяко време на годината можете да засеете семена в саксии на прозореца.

Грахът покълва при температури между 5 и 24 градуса. Така че имате много повече възможности, в сравнение с топлолюбивите култури.

Асо сеете грах на закрито под покривала, трябва да внимавате птици да не изкълват семената.

Засявайки лук рано през годината ще ви даде възможност да отгледате по-добри и по-големи глави. Семената му покълват около 1-2 градуса. Но покълването е по-успешно при температура над 10 градуса.

Целина

Целината също е добър избор за ранно засяване. Нейните семена ще покълнат при температура около 4-5 градуса по Целзий. Но оптималната температура е в диапазона 15-21 градуса.

Едно от най-лесните за отглеждане растения е марулята. Можете да я отглеждате дори в саксии на прозореца през цялата година. Изберете правилния сорт и ще имате маруля целогодишно. Нейните семена покълват при много ниски температури – от едва 1-2 градуса. Но най-добър резултат се постига при температури между 4-5 и 26-27 градуса.

Спанакът е друг листен зеленчук, който можете да стартирате през януари. Той също покълва при едва 1-2 градуса. Но за по-голям успех дръжте градусите над 7 и под 24.

Карфиол

Представителите на семейство Кръстоцветни като зеле, карфиол и други, също са чудесен вариант за ранно засяване. Засейте семената през февруари, за да пренесете разсада в градината, когато времето се затопли. Това също е култура, която можете да отглеждате през цялата година на огрян от слънцето прозорец, включително през зимните месеци. Представителите на това семейство са и чудесна опция за отглеждане на микрозеленчуци. Повечето Кръстоцветни ще покълнат при температура 1-2 градуса. Но оптималните градуси са от 7 до 30.

Морковите обичат песъчлива почва

В местата с по-мек климат февруари е подходящо време да се засеят семената на ранните моркови навън под покривало или в парник. Това важи най-вече, ако имате лека песъчлива почва, която се затопля по-бързо. Морковите покълват при температура около 1-2 градуса. Най-подходящо е това да стане при градуси между 7 и 30. Един от основните плюсове да засявате морковите рано е, че те са готови за прибиране преди да се появи морковената муха.