0

В сички регистрирани земеделски производители физически лица, получават данъчно облекчение за европейската субсидия, а не само малките и средните, обясниха данъчни експерти пред „Телеграф“.
Това става възможно, след като парламентът изненадващо прие нова данъча преференция за стопаните при гласуването на второ четене на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложени от Министерски съвет. Предложението бе направено от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Танева. Първоначално то бе отхвърлено в пленарна зала, но след прегласуване, поискано от Венко Сабрутев („Продължаваме промяната-Демократична България“), бе прието.

Текст

Съгласно приетия текст от Народното събрание на 7 декември 2023 г. физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв. Това обясниха от Министерството на финансите пред „Телеграф“. Съгласно заключителните разпоредби, данъчното облекчение се прилага от 1 януари на годината, в която Европейската комисия се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако Европейската комисия се произнесе до 30 април 2024 г., данъчното облекчение може да се прилага и за 2023 г. Тези разпоредби влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Значение

Това напрактика означава, че без данък ще са първите 100 000 лева от получената евросубсидия. Така, дори земеделски производител да е получил милион лева субсидия, то освободените от налог ще са първите 100 000 лева от нея. Според данъчни експерти по този начин реално се върви към прогресивно облагане на този вид доходи на земеделците. Последната дума обаче дали това въобще ще се въведе напрактика е на Европейската комисия.
Няколко дни след гласуването на преференцията за физическите лица, депутатите отхвърлиха тя да важи и за юридическите лица земеделски производители. Това стана при гласуването на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предложени от Министерски съвет. Вносител на предложението отново бе Десислава Танева.

Намеса

Този път обаче лично се намеси финансовият министър Асен Василев, който взе думата от трибуната. „Става въпрос за това дали искаме да подкопем плоския данък. Когато почнем да освобождаваме определени групи по определен признак, например малки земеделски производители, това автоматично означава, че подкопаваме плоския данък и трябва да вървим към прогресивна данъчна система, срещу която ние като партия сме твърдо против. Като е минало за физическите лица, това не значи, че трябва да го направим и за юридическите. Хайде да минимизираме щетата“, отсече финансовият министър. Десислава Танева пък се опита да убеди депутатите да гласуват преференцията, заявявайки, че в противен случай физическите и юридическите лица ще се облагат при различен данъчен режим. В крайна сметка обаче народните представители послушаха финансовия министър и отхвърлиха данъчното облекчение да важи и за фирмите.

Десислава Танева: След всичко случило се ни чака напрегната година

„Независимо, че Комисията по бюджет и финанси прие предложението, направено с колеги от ГЕРБ – СДС, днес в зала на второ четене, след призив на Асен Василев от трибуната да намалим щетата за бюджета, това предложение се отхвърли. Така данъчно задължените юридически лица, регистрирани земеделски производители, НЯМА да могат да намалят облагаемия си резултат с размера на получените субсидии до 100 000 лв. Тази възможност остана в сила само за земеделските производители, физически лица, с приетите вече на второ гласуване промени в ЗДДФЛ. Дори не коментирам как може самият финансов министър да отстоява различни режими на данъчно облагане според формата на управление…“, написа в профила си във Фейсбук Десислава Танева.

„Вчера дебатирахме по Закона за държавния бюджет, съгласно който за земеделските стопани са предвидени близо 50% по-ниско подпомагане; отделна тема е недофинансирането на различни системи. Асен Василев присъстваше на целия дебат. Въпреки цитираните от мен данни (официални от статистиката) за трайния тренд на намаление на стопанствата и обемите в производството, особено изразени при животновъдството млечно направление, зеленчукопроизводството – домати, пипер; дори трайни насаждения традиционни като малини и праскови/нектарини, в някои категории процентите на намаление стигат 30%, финансовият министър Асен Василев излезе с позиция, че предвиденото подпомагане е достатъчно…След всичко, което се случи тези два дни, мога да прогнозирам с голяма степен на вероятност, че ни чака твърде, твърде напрегната година…
Все пак с колегите ще направим пореден опит за подобрение на нивата на подкрепа с предложение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет“, посочи още Танева.

Списък на евросубсидиите, които няма да се облагат с данък*:

Основно подпомагане на доходите за устойчивост

Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост

Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани

Плащане за малки земеделски стопани

Специално плащане за памук

Екосхеми

Обвързано подпомагане за животни

Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци

Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения

Плащания за земеделските земи в зони Натура 2000

Агроекологични интервенции

*Според agri.bg

НАП погна стопаните преди 5 г.

Преди 5 години Националната агенция за приходите погна стопаните, забравили да си декларират субсидиите и да платят данък върху тях.

Много земеделци дори не знаеха, че имат подобно задължение. От НАП обаче започнаха масирана кампания за събиране на тези борчове и започнаха да звънят на стопаните с призив да си оправят сметките с бюджета. „Мишена“ на данъчните станаха 50 000 земеделци, забравили да декларират субсидия от общо 120 млн. лв. Обажданията от НАП отприщи недоволство и възмущение сред земеделците. Приходната агенция обаче обясни, че всички субсидии, без изключение, подлежат на облагане. Върху тези доходи обаче не се дължат осигурителни вноски. НАП излезе дори със специална брошура, за да запознае фермерите с данъчното облагане в земеделието.