0

А встралийският уличен феномен Dub FX се завръща в България, за да се включи в четвъртото издание на SOFIA LIVE FESTIVAL, който ще се проведе на 21, 22 и 23 юни на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина.

Бенджамин Станфорд, както е истинското му име, за пореден път ще ни покаже на живо извънземната атмосфера, която умее да създава на сцената. Той е символ на новаторската музика и градска култура, който разчупва статуквото студио-клуб, излизайки на улицата с главозамайващи импровизации само с глас, FX педал и луп машина. През годините е продал над сто хиляди записа, разтърсил големи фестивали по целия свят, натрупал над 150 милиона гледания в YouTube и органично привлякъл 600 000 фенове във Facebook. Музиката му е фина смесица от бийтбокс, дъб, реге, хип-хоп и дръм-енд-бейс. 

Специално за „Телеграф“ Бенджамин даде интервю и разказа повече за предстоящото си гостуване и звездите, които го вдъхновяват.

- Бенджамин, добре дошли отново в България. С какви чувства се завръщате у нас?

- Физически и психически се чувствам силен. Емоционално обаче съм противоречив. Въпреки че имам невероятна съпруга и две прекрасни деца, в света се случват толкова много ужасяващи неща. Въпреки че знам, че светът винаги е бил малко объркан, наистина е депресиращо да гледаш какво се случва в Газа и то да се излъчва чрез социалните медии, като същевременно гледаш как медиите лъжат за това и прикриват нещата.

- Какви са спомените ви от предишни гостувания у нас?

- Идвам в България от 2008 г. Бил съм много пъти. Винаги се чувствам добре дошъл и обичам енергията, която получавам от тълпата.

- Предстои ви участие на Sofia Live Festival през юни. Какво шоу да очакват българските фенове?

- Те могат да очакват високоенергичен, прочувствен набор от хип-хоп, денсхол, джънгъл, дъбстеп и всичко между тях.

- Какво бихте казали на феновете си в България, преди да се срещнете с тях в Борисовата градина?

- Бъдете истински!

- По-различно ли е да свирите на фестивал от солов концерт? Къде се чувствате по-удобно?

- Клубовете, фестивалите и уличните представления са уникални по свой начин. Аз обаче се радвам на всички. Клубовете обикновено са по-малки по размер, но хората там са моята тълпа. Докато фестивалите са по-големи, но предлагат възможност за изява пред нови хора. Особено ми харесва да изпълнявам пред хора, които не ме познават, защото това ме тласка да работя малко повече.

- Какво мислите за другите имена от афиша – Села Сю, Шарън Ковач, Atmosphere, DJ Shadow?

- Отличен избор.

- Как се промени вашето шоу, откакто започнахте да свирите на живо? Очевидно сега има нови и по-модерни технологии. По-лесно ли е?

- Настройката ми да свиря на живо претърпя значителни промени от самото начало. С развитието на технологиите и моята машина се разви и подходът ми към правенето на музика. Сега имам много рационализирана станция, която ми позволява да изследвам различни творчески пътища. Един от моите приятели е проектирал за мен невероятно приложение за лупинг на iPad, което напълно преобрази процеса ми на създаване на музика.

- Как за първи път открихте уменията си? Някои от вашите видеоклипове имат милиони гледания, което е невероятно за независим ъндърграунд артист.

- Имах късмета да имам един от първите видеоклипове в YouTube, които станаха вайръл. В началото бях донякъде дете на плакат за инди артисти, които използваха социални медии. Бях уличен артист, който стана вайръл в YouTube и Facebook. Не открих уменията си на артист в началото, научих ги през годините. Започнах зле, но се подобрих с течение на времето чрез безбройните улични представления, които изнасях по целия свят. По времето, когато изпълнявах хиляди часове, видеоклиповете започнаха да стават вайръл, защото бях направил цялата основна работа.

- Откъде черпите вдъхновение за своята музика?

- Вдъхновението може да приеме много форми - като разговори, подкасти, филми или слушане на различни видове музика. Ако се научите как да деконструирате музиката на различните й компоненти, можете да разберете как работи всеки жанр. След това можете да приложите тези принципи към други жанрове и формати, за да създадете нови идеи. Що се отнася до текстовете ми, пиша за неща, които имат смисъл за мен. Не го премислям; думите просто идват при мен и аз ги записвам.

- Кои са едни от най-запомнящите се моменти в кариерата ви досега?

- Да бъда със съпругата ми винаги е любимото ми нещо. Има нещо свято в това. Децата ми също идват на мои участия и дори се качват на сцената с мен. Това са моментите, които наистина се открояват за мен.

- Какво прави един ремикс страхотен?

- Елементът на изненадата.

- С кой изпълнител най-много бихте искали да си сътрудничите?

- Боб Марли или Франк Синатра... един ден...

- Четох, че живеете в дъждовна гора. Това ли е мястото, където се чувствате комфортно и спокойно?

- Преди живеех там. Сега живея в Лисабон.

- Вече имате две дъщери, това промени ли начина ви на живот?

- Абсолютно. Донякъде мразя да съм далеч от тях, но обичам този момент, когато се върна и те викат „Татко!!!“.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които искат да започнат да свирят на улицата, но се съмняват дали музиката и стилът им ще бъдат приети?

- Много е вероятно вашето изкуство да не бъде прието в началото и това е целият смисъл на уличното представление. Трябва да определите кои аспекти от вашето изкуство не са автентични и на улицата ще забележите това веднага. Публиката не цени неавтентичността, така че с всяко улично шоу ще научавате и премахвате ненужните елементи и ще се фокусирате върху нещата, които ви правят уникални и интересни. Разбирането на слабостите на вашето изкуство ще ви помогне да се отървете от тях и да се съсредоточите върху силните страни, които ви правят велики.

- Щастлив човек ли сте?

- Аз съм мирен човек.

- Какво ще кажете на нашите читатели?

- Елате на шоуто, ако искате да танцувате и да почувствате силната ни връзка.