Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават идеи с авокадо за начало на добро хапване по обед или вечерно време на bonapeti.bg.
Салата от моркови
Необходими продукти:
- 2 бр. авокадо (добре узряло)
- 6 моркова
- 1 глава червен лук
- 1 малък портокал
- 1/2 лимон
- 1 ч.л. люто къри
- 1 с.л. мед
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и се нарязват косо, на не много тънки парчета. Лимоновият и портокаловият сок се смесват. Добавят се кърито, медът и зехтинът. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Част от дресинга се заделя, а с останалия се заливат морковите, разбъркват се и се слагат в тава с незалепващо покритие, без да се застъпват. Пекат се около 15 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна с вентилатор. Авокадото се почиства и се нарязва на кубчета. Лукът се реже на шайби. Морковите се разпределят в чинии, отгоре се слага от авокадото и лука, сипва се от заделения дресинг и по желание се гарнира със сметана.
Разядка с мента
Необходими продукти:
- 2 бр. авокадо
- 4 скилидки чесън
- 2 връзки мента
- 50 г шамфъстъци
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 лайм
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
Костилките на авокадото се отстраняват. Месестата част на авокадото се слага в блендер. Добавят се настърганата кора и сокът от лайма, скилидките чесън, зехтинът, листата мента и шамфъстъците. Овкусява се със солта и черния пипер и се пюрира. Готовата разядка се поднася с препечен хляб или със сварена паста.