0

К ето храните са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо на мазнини, на т.нар. добри мазнини, без транс. Идеята е в организма бързо да свършат въглехидратите и организмът да бъде принуден да започне разграждането на мазнините. Обикновено това се случва на третия ден от диетата. Иначе мазнините от кето храните се смятат за доста полезни сами по себе си. Това, че нещо е диетично, не означава, че не е вкусно. Ето и примери за няколко неща, които можем сами да си направим вкъщи, забелязани на gotvach.bg.

Фокача

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 30 г разтопено масло
  • 50 г натрошено сирене
  • 150 мл готварска сметана
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. пълни кокосово брашно
  • 2 с.л. брашно от ленено семе

За поръсване:

  • 1 с.л. сурови слънчогледови семена
  • 1 ч.л. сух риган

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със солта, разбиваме с вилица. Добавя се натрошено сирене, разтопено масло, готварска сметана. Накрая прибавяме бакпулвера, разбъркваме и всичко шупва, да не се притеснявате. Накрая прибавяме и кокосово брашно и брашно от смляно ленено семе. Трябва да се получи като кексова смес. Разбърква се и сипваме в малка тава 24 см върху хартия за печене или тава, намазана с масло. Отгоре фокачата се поръсва със сух риган и сурови ядки. Печем в загрята фурна 180 градуса около 20-30 минути, докато забита клечка излезе суха. Изважда се тавата да се охлади леко. Кето фокачата се нарязва на парчета и хапваме вкусно и здравословно.

Соленки

Необходими продукти:

  • 200 г твърда кашкавалена моцарела
  • 60 г крема сирене
  • 1 яйце
  • 100 г бадемово брашно
  • 10 г бакпулвер

Начин на приготвяне:

Моцарелата се настъргва и с крема сиренето се разтапят на водна баня или в микровълнова за 2 минути. Вади се и се размесва с шпатула. Прибавя се яйцето и се размесва, докато се усвои. След това се прибавят брашното и бакпулверът. Може да добавите и различни подправки по ваш вкус. Омесва се тесто, увива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. После си късате от тестото, оформяте соленките и слагате в тава, покрита с хартия за печене или силиконова подложка. Измервам си цялото тесто и деля на 24. В случая получих по 17-18 г. Късам си от тестото, първо оформям с ръце червейче. След това притискам с пръсти и се получава това, което виждате. Разбира се, вие може да оформите по ваш си начин. Пекат се различните соленки на 180 градуса в загрята фурна. Стават бързо, наглеждайте ги. Моята фурна е газова, пече различно и затова ги обръщам.

Моцарелата е от тази, която е като кашкавал. Продава се на калъп или настъргана в пакет. Соленките са идеални за път, работа или гледане на филм. От това тесто правя кето питки, гевречета и други неща. Днес направих кето соленки.

Овесени палачинки

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. овесени ядки
  • 1 пакетче бакпулвер с ванилия
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 к.л. сол

Начин на приготвяне:

За тези кето овесени палачинки в купа смесете и разбъркайте овесените ядки, брашното, содата, бакпулвер с ванилия, млякото, няколко капки олио или масло и яйцето. Оставете сместа настрани за малко. През това време загрейте тиган на средна температура. Изсипвайте от сместа за кето палачинките с малък черпак. Печете палачинките от двете страни до златисто.

Кашкавалена питка

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 ленти чушки
  • 2 с.л. извара
  • 100 г кашкавал
  • риган
  • сол на вкус
  • 1 щипка черен пипер
  • 3 пълни с.л. брашно от елда

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата с вилица. Прибавят се прясно мляко, черен пипер, сол на вкус, риган. Червена чушка се нарязва на малки кубчета и прибавяме в тестото. Добавя се настърган кашкавал, извара, разбърква се и лъжица по лъжица сипваме брашно от елда. Трябва да се получи средно гъста каша. В малка тавичка, върху хартия за печене, сипваме кашкавалената смес и отгоре заравняваме. Печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 25 минути. Набожда се с клечка за зъби, за да се провери дали е готово тестото. Ако клечката излезе суха, изключваме фурната. Охладената кето кашкавалена питка нарязваме на парчета.