0

М оже би сте чували за хора, които не хапват нищо в продължение на седмици, но за сметка на това пият много вода.

Обикновено добрата хидратация е полезна за кожата, подобрява работата на бъбреците и често води до рязко сваляне на килограмите. Но дали е възможно да се постигнат трайни резултати? Носи ли това гладуване някакви ползи? Или така нареченият воден пост е опасен на организма?

Целулит

Хората могат да се придържат към тази форма на гладуване по много причини – за да отслабнат, да прочистят тялото си от токсините, да се справят с дадено заболяване, както и поради някакви духовни или религиозни причини. Някои изследователи твърдят, че водният пост може да подпомогне процеса на отслабване. Въпреки това обаче е добре да знаете, че има много други диети, които са далеч по-ефективни, безопасни и приятни в дългосрочен план. И все пак, ако сте решили да пробвате, трябва да знаете няколко основни неща за този воден режим. Първо, няма определено време, за което водата да бъде изпита, но лекарите съветват това да става в рамките на 16 часа (времето, в което сме будни). Освен това не е добра идея прочистването да се прави повече от 3 дни. Предполага се, че това е максималното време, в което организмът може да издържи без никаква храна.

Всъщност, когато тялото няма достъп до въглехидрати, които са предпочитан източник на енергия, то започва да използва мазнините. Така че 3-дневното гладуване бързо може да доведе до загуба на тегло. А пиенето на вода подпомага изхвърлянето на отпадъчните вещества. Ето защо дамите често съобщават, че целулитната им кожа става по-гладка и еластична.

PIXABAY

Опасности

Въпреки че има потенциални ползи за здравето от водния пост, добре е да сте запознати и с евентуалните опасности, които се появяват най-вече при твърде продължителното гладуване. Ако човек е на възраст, трябва да се консултира с лекар, тъй като най-вероятно има заболявания, които биха се усложнили вследствие на лишаването на тялото от храна и ударното пиене на вода. Юношите под 18-годишна възраст също не е разумно да се придържат към този воден пост. Това важи и за твърде слабите хора, както и такива с неконтролируема мигрена, болните с диабет тип 1, бременните и кърмачките.

Ако не попадате в изброените рискови групи, можете да изпробвате този режим. В началото обаче го направете в рамките на един ден от седмицата, за да се уверите, че няма нежелани странични ефекти. След един месец увеличете времето на гладуване до 2 дни седмично, а по-късно до 3 дни. При всяко лишаване на тялото от храна за по-дълъг период от време трябва да се консултирате със специалисти.

Умора

Страничните ефекти обикновено се свеждат до умствена и физическа умора, така че хората трябва внимателно да се подготвят за тази диета. Първо храната се намалява постепенно, така че стомахът да свие по естествен път размера си и да не се усеща нечовешки глад. Добре би било също така да гладувате тогава, когато сте в почивка и сте си у дома. Не е желателно да се натоварвате твърде много физически – било то чрез спортуване във фитнеса или вършенето на някакви работни задължения, изискващи напрягане на мускулите.

По време на този воден пост е важно да се приемат достатъчно течности и те да са сравнително равномерно разпределени през целия ден. Може да е изкушаващо да пиете повече вода от обикновено, но това може да е вредно и трябва да се избягва. Препоръките са, ако пиете средно по около 2 литра на ден, да ги увеличите до 3 литра, но не и повече.

Когато приключите с диетата, не бива да се натъпчете с храна. Захранете се постепенно – първо яжте супички, а след това включете в менюто си плодове и зеленчуци и едва на третия ден можете да консумирате свободно млечни и месни продукти. Преяждането след водното постене ще ви причини най-вече болки в областта на корема и неприятно подуване.

PIXABAY