0

С типичен патриотизъм, както шопите навремето за сравненията с Искъра и Витоша, така и ние можем да възкликнем, че от нашенското по-вкусно няма и няма. Пример за това са и няколко прекрасни рецепти.

Царевична питка без месене

Необходими продукти:

  • 400 г царевично брашно
  • 400 г брашно
  • 400 мл хладка вода
  • 100 мл течна сметана
  • 20 мл олио
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Пресейте заедно двата вида брашно. С миксер разбийте яйцата, сметаната и олиото. Добавете содата и солта. Без да спирате да разбивате, налейте водата. Прибавете брашното на порции, като бъркате с дървена лъжица. Добавяйте ново количество, след като предишното е напълно усвоено. Трябва да се получи лепкаво и меко тесто. Покрийте тава с хартия за печене, намазнете и прехвърлете тестото в нея. Намажете отгоре с олио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-35 минути.

Катино мезе

Необходими продукти:

  • 500 г свинско месо без кост
  • 150 г гъби
  • 1 глава лук
  • 1/2 пакетче масло
  • 3 с.л. олио
  • 6 стръка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на хапки. Загрейте в подходящ съд маслото и олиото и леко запържете месото. През това време нарежете лука на полумесеци, а гъбите на четвъртинки. След като месото побелее, добавете при него лука, а след като омекнат и гъбите ги оставете да се задушават заедно. Налейте малко вода, посолете, оставете месото да се вари на слаб огън, докато омекне и се сготви напълно. Към края на готвенето подправете с черен пипер и лимонов сок на вкус и поръсете с нарязан магданоз. Прехвърлете месото заедно с гъбите и лука в плитък глинен съд, сложете и част от течността, останала от готвенето, и запечете на 200 градуса колкото да придобие апетитен червен загар. Полейте с малко лимонов сок, поръсете с нарязан магданоз и поднесе горещото катино мезе както е в глинения съд.

Съвети: Катино мезе е една от кулинарните емблеми на Банско и региона, с която тамошните хора много се гордеят. Тайната е, че месото се пържи в масло. Така става по-крехко и ароматно и вкусът му е неповторим. Другата е, че накрая се запича във фурната, като най-добре е да ползвате за целта глинен съд.

Кюфтета по мандраджийски

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 600 г телешка кайма
  • 100 г сирене
  • 50 г ориз
  • 1 глава лук
  • 1 яйца
  • 1 връзка магданоз
  • 2 скилидки чесън

За заливката:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

За кюфтетата в купа смесете каймата, натрошеното сирене, предварително сварения в 150-200 мл вода ориз, нарязаната на ситно глава лук, смачкания чесън и ситно нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер и омесете много добре. Оформете кюфтенца с размер по ваш вкус и ги пуснете във вряща вода за 15 минути. Извадете сварените кюфтенца и ги прехвърлете в тавичка.

За заливката разбийте яйцата, прясното мляко, брашното и лимоновия сок до хомогенна смес и с нея залейте кюфтенцата. Печете ги на 180 градуса за 20-25 минути, докато заливката хване златиста коричка.

Баница с киселец

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 250 г киселец
  • 200 г извара
  • 200 г сирене
  • 5 яйца
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 1 к.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

В голяма купа изсипете киселото мляко с угасената в него сода, натрошеното сирене, изварата, яйцата и почистения и нарязан киселец. Разбъркайте всичко, докато се получи хомогенна смес. Намажете с олио правоъгълна тава за печене и я покрийте с една кора за баница. Напръскайте с олио и сложете още една върху нея. Отново напръскайте с олио и сложете трета. Трябва да се получи дебел пласт кори. Разпределете от плънката, наредете отгоре 3 листа, които отново сте намазали с олио, сложете плънка и така до изчерпване на продуктите. Завършете с 3 листа кори за баница, намазани поотделно с олио. Нарежете на правоъгълници, намажете с олио и изпечете баницата с киселец на 180 градуса с вентилатор за около 40-45 минути или до светлокафяв загар.

Съвет: Задължително я нарежете, преди да я сложите във фурната. Така ръбчетата на всяко парче ще се запекат, ще станат хрупкави и няма да развалят добрия си вид.

Още на matekitchen.com