С типичен патриотизъм, както шопите навремето за сравненията с Искъра и Витоша, така и ние можем да възкликнем, че от нашенското по-вкусно няма и няма. Пример за това са и няколко прекрасни рецепти.
Царевична питка без месене
Необходими продукти:
- 400 г царевично брашно
- 400 г брашно
- 400 мл хладка вода
- 100 мл течна сметана
- 20 мл олио
- 2 яйца
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Пресейте заедно двата вида брашно. С миксер разбийте яйцата, сметаната и олиото. Добавете содата и солта. Без да спирате да разбивате, налейте водата. Прибавете брашното на порции, като бъркате с дървена лъжица. Добавяйте ново количество, след като предишното е напълно усвоено. Трябва да се получи лепкаво и меко тесто. Покрийте тава с хартия за печене, намазнете и прехвърлете тестото в нея. Намажете отгоре с олио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30-35 минути.
Катино мезе
Необходими продукти:
- 500 г свинско месо без кост
- 150 г гъби
- 1 глава лук
- 1/2 пакетче масло
- 3 с.л. олио
- 6 стръка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки. Загрейте в подходящ съд маслото и олиото и леко запържете месото. През това време нарежете лука на полумесеци, а гъбите на четвъртинки. След като месото побелее, добавете при него лука, а след като омекнат и гъбите ги оставете да се задушават заедно. Налейте малко вода, посолете, оставете месото да се вари на слаб огън, докато омекне и се сготви напълно. Към края на готвенето подправете с черен пипер и лимонов сок на вкус и поръсете с нарязан магданоз. Прехвърлете месото заедно с гъбите и лука в плитък глинен съд, сложете и част от течността, останала от готвенето, и запечете на 200 градуса колкото да придобие апетитен червен загар. Полейте с малко лимонов сок, поръсете с нарязан магданоз и поднесе горещото катино мезе както е в глинения съд.
Съвети: Катино мезе е една от кулинарните емблеми на Банско и региона, с която тамошните хора много се гордеят. Тайната е, че месото се пържи в масло. Така става по-крехко и ароматно и вкусът му е неповторим. Другата е, че накрая се запича във фурната, като най-добре е да ползвате за целта глинен съд.
Кюфтета по мандраджийски
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 600 г телешка кайма
- 100 г сирене
- 50 г ориз
- 1 глава лук
- 1 яйца
- 1 връзка магданоз
- 2 скилидки чесън
За заливката:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
За кюфтетата в купа смесете каймата, натрошеното сирене, предварително сварения в 150-200 мл вода ориз, нарязаната на ситно глава лук, смачкания чесън и ситно нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер и омесете много добре. Оформете кюфтенца с размер по ваш вкус и ги пуснете във вряща вода за 15 минути. Извадете сварените кюфтенца и ги прехвърлете в тавичка.
За заливката разбийте яйцата, прясното мляко, брашното и лимоновия сок до хомогенна смес и с нея залейте кюфтенцата. Печете ги на 180 градуса за 20-25 минути, докато заливката хване златиста коричка.
Баница с киселец
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 250 г киселец
- 200 г извара
- 200 г сирене
- 5 яйца
- 6 с.л. кисело мляко
- 100 мл олио
- 1 к.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете киселото мляко с угасената в него сода, натрошеното сирене, изварата, яйцата и почистения и нарязан киселец. Разбъркайте всичко, докато се получи хомогенна смес. Намажете с олио правоъгълна тава за печене и я покрийте с една кора за баница. Напръскайте с олио и сложете още една върху нея. Отново напръскайте с олио и сложете трета. Трябва да се получи дебел пласт кори. Разпределете от плънката, наредете отгоре 3 листа, които отново сте намазали с олио, сложете плънка и така до изчерпване на продуктите. Завършете с 3 листа кори за баница, намазани поотделно с олио. Нарежете на правоъгълници, намажете с олио и изпечете баницата с киселец на 180 градуса с вентилатор за около 40-45 минути или до светлокафяв загар.
Съвет: Задължително я нарежете, преди да я сложите във фурната. Така ръбчетата на всяко парче ще се запекат, ще станат хрупкави и няма да развалят добрия си вид.
Още на matekitchen.com