И ван Звездев приготвя истински БГ класики, което се вижда и от многобройните идеи на zvezdev.com.
Кюфтета с доматен сос
Необходими продукти:
- 500 г кайма смес
- 1 глава кромид лук
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица - по желание
- 4 стръка магданоз
- 2 с.л. галета
За соса:
- 400 г домати
- 1 морков
- 1 глава кромид лук
- 3 с.л. олио
- 2 клонки целина
- 4 стръка магданоз
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Лукът за кюфтетата се нарязва на ситно и слага при каймата, заедно със ситно нарязан магданоз, яйце, галета, чубрица и сол. Омесва се добре. От каймата се оформят кръгли кюфтета. В тенджера се загряват 4 с.л. олио. Кюфтетата се овалват в брашно и се запържват за минута, като се обръщат. Към тях се добавят едро нарязани лук, морков и магданоз. Слагат се пасирани домати и целина. Посолява се и добавя щипка захар, след като сосът заври, се слагат кюфтетата. На слаб огън се варят за 25-30 минути. Ако стане много гъста смес, се налива малко топла вода. Готовите кюфтета се изваждат от соса. Сосът се пасира и претрива през гевгир, след което се поднася с кюфтетата.
Бирено джоланче
Необходими продукти:
- 500 г свински джолан без кожа и кост
- 1 ч.л. сушен магданоз
- 1 ч.л. сол
- 5 с.л. олио
- 1-2 моркова
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 300 мл бира
- 1 с.л. доматено пюре
- 250 мл телешки бульон
- 1 ч.л. сос Уорчестър
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч.л. кафе
- 25 г масло
- 2 ч.л. брашно
- смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Джоланът се нарязва на малки хапки и посолява. Подправя се със сушен магданоз и смлян черен пипер. Полива се с 2 с.л. олио, разбърква се добре и е желателно да се остави да престои една нощ. Маринованият джолан се слага в силно загрято олио да се запържи до златисто за 5 минути. Изважда се с решетъчна лъжица. Лукът се реже на полумесеци, а морковът на дебели колелца. Чесънът се нарязва на дребно и заедно с лук и моркови се слагат да се запържат за минута в тигана с олиото. Слага се кафето и се налива бира и бульон. Запърженото месо се слага в тигана заедно с доматено пюре и дафинов лист. Задушава се 45 минути на тих огън под капак. Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се смесва с 2 ч.л. брашно. Когато месото е готово, се подправя със сос Уорчестър. Сгъстява се с маслото. Оставя се да къкри минута-две и е готово за сервиране.
Свинско печено руло
Необходими продукти:
- 1 бр. свински гърди без кост (1,8-2 кг)
- 1 червена сушена чушка
- 4-5 клонки пресен магданоз
- 1 с.л. семе от резене (копър)
- 1 с.л. смлян кимион
- 10 зърна кориандър
- 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
- черен пипер на вкус
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
За саламурата:
- 1 глава чесън
- 1-2 люти чушки
- 2 клонки чубрица
- 3-4 дафинови листа
- 3-4 зрънца кориандър
- 3-4 зрънца бахар
- 15-20 зърна черен пипер
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме скилидки чесън, без да ги белим. Добавяме натрошени люти чушки, дафинови листа и бахар. Поръсваме със сол и захар, слагаме и останалите продукти за саламурата. Наливаме 600 мл студена вода. След като течността заври, изчакваме 5 минути на бавен огън, след което оттегляме съда от котлона. Когато саламурата изстине напълно, я прецеждаме и поливаме върху месото. Така оставяме гърдите накиснати за 1 денонощие. В сух тиган поставяме резене, кориандър, кимион и черен пипер и ги запичаме на бавен огън за 1-2 минути. Прехвърляме ги в хаванче и ги стриваме. Отгоре настъргваме индийско орехче.
В сух тиган запичаме суха червена чушка. Подсушаваме месото с домакинска хартия и го поръсваме само от едната страна с ароматните стрити подправки. Отгоре поръсваме с червен пипер и чубрица. Слагаме цели клонки пресен магданоз и натрошаваме сухата чушка. Навиваме месото на руло, пристягаме го с конец по цялата дължина и го набождаме с игла на няколко места. Поставяме рулото в предварително затоплена фурна и печем на 220 градуса в продължение на 20-25 минути. След това намаляваме градусите на 160 и печем на бавен огън за около 90 минути, като през 10-15 минути обливаме месото с получилия се при печенето сос.
Пилешка чорба по селски
Необходими продукти:
- 1/2 пиле заедно с дреболиите
- 3 с.л. ориз
- 2 глави кромид лук
- 2 моркова
- 2 картофа
- 2 домата
- 1-2 клонки целина
- 10 стръка магданоз
- 2 с.л. олио
- 2 ч.л. сол
За застройката:
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилето на 4 порции. В дълбока тенджера на котлона наливаме 3 л студена вода, посоляваме. Поставяме пилето и дреболиите, прибавяме нарязаните на едро кромид лук, единия от морковите и клонките целина. След като водата заври, отпенваме. Варим 20-30 минути. Към зеленчуците и пилето прибавяме нарязаните картофи и ориза. След като картофите омекнат, прибавяме нарязаните на ситно домати. В тиган се загрява олиото и запържваме на умерен огън за минута нарязания на кубчета морков, за да извлечем каротина. Залива се морковът с няколко черпака бульон и изсипваме всичко към супата. Варим още 15 минути, в самия край прибавяме наситнения магданоз. Изваждаме пилето и отстраняваме кожата и костите. Месото се нарязва на дребни парчета и се връща обратно в супата. Дреболиите също се изваждат и нарязват на дребно. Приготвяме застройката. Разбиваме киселото мляко и яйцето. Постепенно прибавяме няколко черпака от бульона. Отстраняваме тенджерата от котлона, постепенно застройката се сипва в чорбата. Не слагаме капак на тенджерата, за да не се пресече супата.