0

Л уксозна яхта край морето и щури купони с известни манекенки издадоха прикритието на измамника Полихрон Луков от Поморие. 53-годишният мъж се представял за посланик на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис, разполагайки с фалшив дипломатически паспорт.

Мошеникът заработил 334 000 евро чрез различни измамни схеми, успявайки да завлече 11 души. Пред всички тях той се е представял за посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. "Предложил им да ги снабди с дипломатически паспорти. Извършената измама е на стойност 334 000 евро. Задържан е на 13 септември, на яхтата му в Поморие, откъдето е родом“, обясни наблюдаващият прокурор Христо Колев.

Стандарт

Трагикомичен екшън в стил „Остап Бендер“ се разигра преди няколко дни, след като за Полихрон Луков бе получена с Европейска заповед за арест (ЕЗА) от прокуратурата в австрийския град Велс. Името му е известно на всички в родния му град и никой не е изненадан от ареста му. Открай време хората в Поморие се питали откъде Полихрон има пари за скъпи коли и яхти, когато не работи нищо. По цял ден стоял на яхтата си, а когато излизал, бил с някое от лъскавите си возила - майбах и ролс ройс. Автомобилите са с дипломатически номера и се набиват на очи. От време на време изчезвал от градчето, а после се връщал, за да демонстрира космически стандарт на живот. Това лято показните му гуляи буквално втрещили целия град.

Шампанско

На луксозната яхта на Полихрон, закотвена на кея точно до казиното, почти всяка вечер се качвали едни от най-оборотните български моделки, чиито имена са публично известни на широката общественост. Мадамите по цяла нощ купонясвали на организираните пищни приеми с фойерверки и много скъпо шампанско.

Комшиите цъкали с език и завистливо гледали към луксозната яхта, на която се разхождали дългокраките хубавици. Местните не на шега подозирали, че на Полихрон не му е чиста работата и се оказали прави. Отделно мъжът влязъл в полезрението на полицията, тъй като често срещу него имало сигнали за нарушаване на нощната тишина. Така на 13 септември вместо обичайните гости на яхтата се качили дузина униформени, които закопчали Полихрон с белезници.

Талант

Арестът се превърнал в истински цирк и сеир на поморийци. След като видял яхтата си окупирана от полиция,  Полихрон впрегнал целия си остапбендеровски талант и влязъл в ролята на нищо неразбиращ чужденец. Говорел на чужд език и на развален български, като не спирал да плещи небивалици и повтарял, че нищо не разбира и не знае какво искат от него. За да бъде още по-убедителен, той настоятелно молел да му осигурят преводач от френски или испански, защото друг език не говори. Едва когато го прибрали в ареста, Полихрон склонил да проговори на родния си език. От сряда помориецът е с наложена  постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и  е заплашен от екстрадиция в Австрия. Адвокатът му се опита да го измъкне, като обяви, че това не е търсеният от австрийците Полихрон, защото този бил с бащино име Леонов, а те търсели Леонидов, но номерът не мина.

Жертви

Нашенецът е арестуван по обвинения на австрийските власти за издаване на фалшиви дипломатически паспорти и други документи за самоличност. Според австрийската прокуратура Полихрон се представял за посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис, но с друга самоличност и измислено име. Мнимият дипломат въвеждал в заблуждение жертвите си и обещавал да им предостави дипломатически паспорти. Полихрон наистина набавял на желаещите документи, но фалшиви. Освен дипломатически паспорти на чужди граждани той предлагал и испански лични карти, както и регистрационни автомобилни номера.

Обвиняемият: Аз съм дипломат, ще ви съдя

По време на разглеждане на мярката му за неотклонение в съда Полихрон продължи да твърди, че е дипломат и дори  заплаши, че арестуването му ще предизвика грандиозен международен скандал. Щял да си търси правата в Европейския съд. Пред магистратите помориецът заяви още, че има дипломатически имунитет и властите нямали право да го пипнат с пръст нито в България, нито другаде по света. Той стигна и по-далеч, като уточни, че бил ад хок посланик на държавата Сейнт Китс и Невис по бизнес дела в ЕС. Полихрон настоя властите да изпратят запитване до островната държава, за да се убедят, че е посланик, но уточни, че там го знаели не като Полихрон Луков, а с името Леон Луке. Тъй като имал два паспорта, в единия бил вписан именно с това чуждоземско име, с което бил известен и в Сейнт Китс и Невис. "Аз самият не мога да докажа, че съм посланик, защото от ГДБОП ми взеха акредитивните писма", обясни още Полихрон.